Ministrul Energiei susține că acesta nu este doar un atac asupra unui proiect energetic, ci unul asupra suveranității energetice și securității noastre naționale.
„ONG-uri de mediu, finanțate direct sau indirect prin rețele opace, încearcă să blocheze printr-o nouă acțiune în justiție, a 6-a la număr, proiectul care va scoate România și întreaga regiune din dependența energetică față de de Rusia.
Vă vine să credeți sau nu, dar cererea de chemare în judecată e complet nemotivată. Toată constă în faptul că o autorizație ar fi nelegală pentru că și alte operațiuni administrative efectuate anterior ei ar fi nelegale, acelea fiind la rândul lor contestate în instanță, nedeclarate nelegale de un judecător.
Practic, acești cer anularea unor acte administrative doar pentru că au mai atacat în instanță, în cascadă, și alte operațiuni administrative față de care nicio instanță nu s-a pronunțat definitiv. Aberant.
Abuzul de drept, conform legii, presupune introducerea, cu rea-credință, a unor cereri în justiție, nemotivate și vădit netemeinice. Mai mult, aceiași , pentru a fi mereu în termenul de atacare în contencios administrativ, la fiecare 30 de zile, trimit la Ministerul Energiei o solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001, fix cu același conținut. Se modifică doar data.
Desigur, din respect pentru lege, răspundem de fiecare dată, chiar dacă cererea este vădit tendențioasă, având mereu același conținut și solcitându-se mereu aceleași date pe care le-am oferit de fiecare dată. Coincidență?”, a scris joi pe Facebook Sebastian Burduja.
El arată că Neptun Deep înseamnă pentru România 100 de miliarde de metri cubi de gaze – echivalentul consumului a 4,3 milioane de gospodării x 30 ani, 40 de miliarde de euro în PIB până în 2044, 20 de miliarde de euro la bugetul statului, 43.500 de locuri de muncă directe și indirecte, investiții de peste 4 miliarde de euro în foraj, platforme și infrastructură, plus locuri de muncă bine plătite și gaz ieftin pentru repornirea industriei chimice și energetice, de la Azomureș la CET-uri moderne în București și restul României.
El spune și ce riscă România dacă reclamanții câștigă:
„România va rămâne dependentă de gazul rusesc, care acum cinci ani reprezenta 75% din importuri. Vom pierde statutul de lider energetic regional și furnizor de securitate pentru Europa Centrală și de Sud-Est. Industria grea și petrochimia vor putea fi puse pe butuci definitiv. România ar putea deveni incapabilă să gestioneze crize energetice regionale”.
„Aceste atacuri servesc interesele Federației Ruse. Aceasta este realitatea. Într-o perioadă în care România a devenit pentru prima dată în istorie cel mai mare producător de gaze din UE (Q2 2024 – 2,3 miliarde mc), în care vrem să fim exportatori net de energie în următorii ani, blocarea acestui proiect este o dovadă de iresponsabilitate, în cel mai bun caz, sau de ostilitate față de interesele românești, în cel mai rău caz.
România are o fereastră istorică. Dacă o ratăm, o vom plăti scump – în facturi, în sărăcie și în vulnerabilitate. România merită să fie liberă, sigură și prosperă. Nu prizonieră intereselor de la Est, nu victimă în jocuri de influență”, susține Sebastian Burduja.
„Războiul” ministrului cu ONG-urile
Un număr de 75 de organizaţii ale societăţii civile i-au solicitat premierului Marcel Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, demiterea urgentă a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, acestea condamnând „represaliile ordonate” de ministru la adresa celor care iniţiază demersuri în justiţie.
La scurt timp după această scrisoare, ministrul Sebastian Burduja a reacționat pe Facebook: „Scriem istorie. Împotriva piedicilor și a amenințărilor celor care ar face orice ca România să nu devină un furnizor de securitate energetică pentru Europa. Am promis că nu ne oprim și asta facem: până la capăt, pentru România independentă și puternică.”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a lansat un mesaj de susținere pentru ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe fondul începerii forajului în cadrul proiectului strategic Neptun Deep din Marea Neagră. Premierul a denunțat criticile recente venite din partea unor organizații neguvernamentale și partide politice, pe care le-a acuzat că acționează împotriva intereselor României.
„Vreau să-i transmit public ministrului Energiei că are toată susținerea mea. Am văzut că este atacat și de ONG-urile lui Soros, și de partide care fac jocul Rusiei. Nu e deloc întâmplător”, a declarat Ciolacu. „Drill, Sebi, drill!”, a mai spus Ciolacu.