„Legislaţia şi-o fac înainte de campania electorală şi zic că o fac pentru oameni. După campania electorală o fac împotriva oamenilor. În Codul silvic sunt articole care le convin şi le aplică şi sunt articole care ar trebui să le aplice în favoarea oamenilor şi nu le aplică. A spus (ministrul Mediului, n.r.) prosteşte că s-au dublat salariile la Romsilva în ultimii cinci ani. Nici pe departe. În perioada 2021 şi până astăzi s-au corelat salariile la Romsilva cu creşterea salariului minim brut garantat în plată, care înseamnă 60 de procente. În 2021, salariul minim era 2.300 lei, la sfârşitul anului 2024 era 3.700 de lei. Dacă cineva are interes şi vrea să facă o anchetă jurnalistică deşteaptă, intraţi pe pagina de declaraţii de avere a celor din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi veţi vedea că lucrurile nu sunt deloc aşa. Sunt funcţionari acolo care câştigă dublu faţă de directorul general de la Romsilva. Cei care lucrează în Ministerul Mediului, în Gărzile Forestiere, în Garda de Mediu şi în toate celelalte sunt funcţionari publici plătiţi din bani publici. La Regia Naţională a Pădurilor Romsilva nu se plătesc salarii din bani publici. Regia Naţională generează profit. În ultimii 3-4 ani a virat la bugetul de stat peste 700 de milioane de lei, iar 90% din profitul Romsilva îl ia statul. Cu toate astea, nimic nu mai este bine”, a subliniat Geană.
Potrivit sindicalistului, în anii 2022, 2023 şi 2024, Romsilva a fost una dintre primele companii din această ţară „şi dintr-o dată ne-am trezit că nimic nu mai este bun”.
„Nouă ne miroase ceva destul de urât. Directorul general de la Romsilva este pus de PNL, directorul general adjunct e pus de PSD. Consiliul de administraţie este cu susţinere PNL. Nu sunt oamenii cu care ar trebui să stea de vorbă prima dată ministrul? Noi credeam că, după declaraţiile dânsului, cu managementul dezastruos de la Romsilva, va lua măsuri, dar se pare că tocmai s-a prelungit mandatul directorului general cu încă cinci luni. Dumneavoastră ce înţelegeţi din asta? E o întrebare retorică. Compania asta a statului nu trebuie să intre în mecanismul de jocuri politice, pentru că am senzaţia că taman asta fac. Adică noi cădem cumva între scaune, iar anumite interese din zona privată începem să le simţim tot mai pregnant în declaraţiile publice ale domnului ministru, ceea ce nu este în regulă”, a precizat reprezentantul sindical.
Liderul „Silva” a susţinut, totodată, că au fost transmise către ministrul Mediului o serie de amendamente la legislaţia silvică, de care nu s-a ţinut cont.
„Sunt oameni în staff-ul domnului ministru care iau lunar bani de la comisii de atestare a operatorilor economici. Ori, în condiţiile în care tu eşti plătit de operatorii privaţi, poţi să fii echitabil, să faci politică şi să aperi interesul statului român? Mi-aş fi dorit de la domnul ministru să fie partener loial şi să ne ajute în problemele pe care le avem. Anul trecut, i-am scris ministrului de unsprezece ori şi am depus câte un dosar întreg de amendamente la Codul silvic, de amendamente la legislaţie, astfel încât să facem lucrurile să funcţioneze. Domnia sa, probabil că nici nu le-a citit. Noi solicităm, de exemplu, să reducă procentul de lemn de lucru de la 50% să-l ducă mai jos, pentru că ne sufocă pe latura de cheltuieli, iar efectul a fost taman pe invers. În noul Cod silvic l-a făcut 70%. Nu ştiu care este interesul, dar nici nu e greu de anticipat”, a afirmat Silviu Geană.
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, miercuri, un amplu protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), sindicaliştii fiind nemulţumiţi de campania de presă iniţiată de ministrul Mediului, despre care afirmă că este realizată în scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor şi compromiterii publice a angajaţilor Romsilva.
Potrivit organizaţiei sindicale, principalele revendicări ale protestatarilor vizează, printre altele, depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor şi profesionalizarea acestora, exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative, consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali ai MMAP, cu precădere la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva, plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic aferente cheltuielilor privind creşterea şi ameliorarea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private.
Tot miercuri, 12 februarie, în intervalul orar 10:00 – 13:00, sindicatele din silvicultură vor organiza la locurile de muncă o grevă de avertisment, fără întreruperea activităţii, în semn de protest.