Șelin spune că un rol major îl joacă facțiunea parlamentarilor conduși de Andrei Spînu care și-a anunțat demisia din Guvern și a părăsit partidul de guvernământ PAS.
„Acum Spînu a acționat acest grup parlamentar ca să demită guvernul. Luni trebuie să ne așteptăm ca primul ministru să anunțe acest lucru”, a declarat Șelin. El a mai arătat că „Sandu creează un nou partid, ‘ProEuropa’, care trebuie să înlocuiască la alegerile parlamentare partidul de guvernământ PAS (‘Acțiune și Solidaritate’), care a pierdut încrederea populației, și să-i atragă pe foștii ei alegători”.
Grigore Novac, membru al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a afirmat la rândul său că „atunci când oamenii se uită la Cabinetul de Miniștri al lui Recean, încep să le fie dor de Natalia Gavrilița (fost prim-ministru al Republicii Moldova – n. Nezavisimaia Gazeta). Cel puțin asta se vorbește, că s-a descurcat puțin mai bine. Se știe sigur că cei actuali nu fac față și nu au posibilitatea să facă față în continuare, iar remanierile nu sunt pur și simplu logice, ele vin cu întârziere. Cu rare excepții, toți trebuie schimbați”.
Maia Sandu vrea un restart?
Miniștrilor moldoveni au fost convocați miercuri și li s-a comunicat că va fi analizată problema demiterii unor membri ai Guvernului.
În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu vorbea despre schimbări în guvern, care trebuie făcute până la sfârșitul acestui an. În timpul dezbaterilor electorale, președintele a recunoscut faptul că în activitatea puterii executive există lucruri nerezolvate care vor duce la schimbări în viitorul apropiat. Șeful statului a declarat că, dacă unii membri ai echipei guvernamentale au încălcat legea, instituțiilor statului li se recomandă să ia măsuri și să pedepsească abuzurile.
Alegătorilor care în timpul scrutinului se plângeau de guvern, Maia Sandu le promitea schimbarea miniștrilor. Probabil că promisiunea președintelui ar fi putut fi uitată, însă peste șase luni în țară au loc noi alegeri – alegeri parlamentare, de care depind multe lucruri, inclusiv soarta lui Sandu, care, datorită „propriei” majorități parlamentare, era principala figură în republica parlamentară. Ca să păstreze puterea absolută, Sandu va schimba atât partidul, cât și guvernul, notează publicația rusă.