Schimbare de macaz pe piața muncii: patronii români oferă tot mai puține job-uri fără prezență fizică la birou

„Ideea de remote nu mai este în mod necesar o regulă a pieţei, ci mai degrabă un beneficiu pe care o parte tot mai mică dintre angajatori îl oferă, deşi toate sondajele derulate în rândul candidaţilor ne arată că îşi doresc foarte mult să aibă opţiunea de a putea lucra remote sau hibrid şi că, în unele cazuri, este principalul criteriu în funcţie de care aleg un job. Cu toate acestea, deşi angajatorii vor ca o parte cât mai mare dintre angajaţi să lucreze de la birou, nu de acasă, numărul de aplicări pentru joburile remote a crescut, ajungând acest moment la 13,7% din totalul aplicărilor”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, într-un comunicat.

Anul acesta însă, numărul de locuri de muncă de la distanță, nou postate pe eJobs.ro, a fost mai mic de 5% din totalul de joburi scoase în piaţă, mai exact 4,3%, procent care înseamnă 10.000 de joburi disponibile în platformă.

„Este interesantă inversarea raportului joburi / aplicări atunci când ne uităm la remote vs. străinătate. Dacă procentul aferent aplicărilor pentru locurile de muncă remote este de 3 ori mai mare decât cel al numărului de joburi postate, în ceea ce priveşte joburile din străinătate lucrurile stau exact invers. 4,3% dintre joburi sunt pentru străinătate, dar acestea atrag doar 1,4% din aplicări”, a adăugat Roxana Drăghici.

Domenii pentru munca de la distanță

În continuare, domeniile cu cea mai mare deschidere faţă de munca remote sunt call-center / BPO (jumătate din numărul total de joburi remote postate de la începutul anului aparţin angajatorilor din call-center / BPO), IT / telecom, servicii, retail, advertising / marketing / PR şi asigurări. 80% dintre aceste joburi sunt full time, aproape 20% part-time, iar un procent marginal este reprezentat de proiectele sezoniere.

„Zona în care angajatorii sunt mai dispuşi să accepte munca remote este cea a poziţiilor entry-level, în condiţiile în care peste 70% dintre aceste joburi se adresează candidaţilor care au maximum doi ani de experienţă. Ce observăm este faptul că pe măsură ce creşte nivelul de senioritate al jobului pentru care se fac recrutări, pe atât scade disponibilitatea angajatorilor de a accepta remote work”, a mai explicat Roxana Drăghici.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore

Când vor avea românii salarii în euro? Răspunsul guvernatorului BNR după reconfirmarea în funcție