Schimbare majoră în piaţa auto: giganții occidentali vor să fure rețeta succesului chinezesc

#image_title

Grupul francez, alături de alţi producători tradiţionali precum Volkswagen, Nissan şi Stellantis, analizează în detaliu vehiculele produse de BYD şi alţi constructori auto chinezi, angajează ingineri chinezi şi învaţă din parteneriatele locale din China, pentru a putea face faţă valului de produse noi venite din Asia – produse mai ieftine, dar echipate cu software mai avansat.

Ceea ce diferenţiază Renault este capacitatea sa de a valorifica dimensiunea mai redusă pentru a reacţiona mai agil la schimbările de pe piaţă, reuşind să lanseze constant noi vehicule electrice într-un timp înjumătăţit faţă de cât dura anterior dezvoltarea unui model. În timp ce şi alţi producători auto nechinezi au anunţat ambiţii similare, Renault este printre primii care chiar implementează această viteză de execuţie.

„La Renault avem avantajul de a fi mici ca volum, foarte concentraţi pe pieţele noastre… şi mai rapizi decât giganţii precum Volkswagen sau Stellantis,” a declarat Cédric Combemorel, director adjunct de tehnologie al companiei.

Renault va lansa un nou model electric Twingo anul viitor, după doar doi ani de dezvoltare – în comparaţie cu patru ani anterior. După Twingo, grupul are în plan peste 20 de proiecte, inclusiv noul model Dacia de oraş, a cărui lansare este programată pentru 2027.

Modelul Dacia minicar a fost dezvoltat în doar 16 luni — un record pentru mărcile occidentale şi chiar mai rapid decât media chineză de 18–20 de luni. Ambele vehicule vor fi produse la uzina Renault din Slovenia.

Strategia a fost concepută de Luca de Meo, care urmează să preia conducerea grupului de lux Kering, însă executivii Renault spun că vor continua să implementeze planurile acestuia şi după plecarea sa.

În ciuda optimismului Renault privind implementarea strategiei sale, unii directori ai companiilor rivale pun sub semnul întrebării dacă grupul francez – şi alţi producători auto tradiţionali care îl urmează – pot produce în mod constant vehicule noi care să se ridice la nivelul chinezilor în ceea ce priveşte viteza şi costurile.

Potrivit lui Alexandre Marian, partener la AlixPartners, constructorii auto chinezi nu doar că pot lansa noi modele pe piaţă de două ori mai repede, dar o pot face cu până la 50% mai puţine investiţii, folosind componente cu 30% mai ieftine decât rivalii lor occidentali.

Termenele mai strânse, luarea rapidă a deciziilor, dezvoltarea software-ului şi producerea componentelor în regim intern sunt printre factorii care fac posibil acest avantaj. „La toate capitolele, acest lucru îi ajută să câştige,” a adăugat Marian.

Combemorel a spus că un ciclu de dezvoltare mai rapid necesită şi mai puţine piese, respectiv componente mai simple. De exemplu, dacă se iau în calcul şi variantele de culori pentru caroserie, Renault obişnuia să ofere până la 220 de opţiuni consumatorilor — comparativ cu doar 15 opţiuni la unele branduri chinezeşti.

„Sincer, chinezii au învăţat mult timp de la europeni, iar acum se inversează rolurile – noi începem să învăţăm de la ei,” a declarat Guido Haak, directorul de programe al Renault.

‘M-am simţit groaznic’: de ce medicii stomatologi refuză să o trateze pe această femeie

Guvernul Bolojan se confruntă luni cu prima moţiune de cenzură. Parlamentul dezbate şi votează moţiunea de cenzură a AUR ”Au ruinat ţara şi acum îi obliga pe români să achite nota de plata – afară cu Guvernul ipocrit”