Schimbările climatice favorizează extinderea unor boli tropicale în Europa. Cercetătorii trag un semnal de alarmă

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Planetary Health avertizează că țânțarul-tigru (Aedes albopictus), cunoscut pentru transmiterea virusurilor dengue și chikungunya, se răspândește tot mai mult în Europa, transformând regiunea dintr-un teritoriu cu focare izolate într-unul cu risc de endemizare a acestor boli.

Potrivit studiului, schimbările climatice provocate de om joacă un rol esențial în această evoluție. Creșterea temperaturilor face ca aproape jumătate din populația globală să fie expusă la riscul contractării virusurilor transmise de țânțari, în condițiile în care aceste boli erau, până recent, limitate la regiunile tropicale.

Anul 2024, cel mai cald înregistrat vreodată, a adus un record istoric de 304 cazuri de dengue raportate în Uniunea Europeană, depășind totalul cumulat din ultimii 15 ani (275 de cazuri). Țări precum Italia, Franța, Croația și Spania au fost cele mai afectate de aceste focare, semnalând o tranziție îngrijorătoare de la cazuri sporadice la o posibilă stare endemică.

„Constatările noastre evidențiază faptul că UE trece de la focare izolate de boli transmise de Aedes la o stare endemică”, subliniază autorii studiului.

Atât dengue, cât și chikungunya sunt boli virale care pot avea simptome severe, inclusiv febră mare, dureri musculare și articulare, greață și erupții cutanate. În unele cazuri, pot deveni fatale, mai ales în rândul populațiilor vulnerabile.

Un raport anterior al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor arăta că în 2023 fuseseră deja înregistrate 130 de cazuri de dengue dobândite la nivel local în UE/SEE, în creștere față de doar 71 de cazuri raportate în întreg intervalul 2010–2021.

Studiul avertizează că, în cele mai pesimiste scenarii climatice, răspândirea acestor boli ar putea crește de până la cinci ori față de nivelurile actuale. Dacă tendința nu este încetinită, Europa s-ar putea confrunta cu o criză de sănătate publică provocată de boli care, până nu demult, păreau a fi de domeniul exotic.

Unul dintre cei mai cunoscuți cameramani de la ProTV a murit în Himalaya. Se afla într-o expediție

O nouă noapte însângerată în Gaza – Loviturile israeliane au luat cel puțin 130 de vieți