Sute de victime, mii de dispăruți, orașe întregi scufundate de ape și pagube de miliarde de euro. Inundațiile care au lovit provincia Valencia, Spania, în urmă cu aproape o săptămână, au arătat încă o dată întregii Europe consecințele schimbărilor climatice antropogene. Ploile extraordinare au afectat teritorii puternic urbanizate și izolate: combinația de apă și ciment a dat naștere unei catastrofe ale cărei contururi sunt încă greu de delimitat.
Și ceea ce este mai rău, suntem doar la început. Așa cum explică oamenii de știință de zeci de ani, de fapt, din cauza creșterii temperaturii medii globale, fenomenele meteorologice extreme vor crește atât în frecvență, cât și în intensitate: avem o primă mostră a acestui lucru, dar ce este mai rău trebuie să vină. De fapt, în urmă cu câteva săptămâni, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a certificat că suntem pe cale să ajungem la o încălzire catastrofală de 3,1 °C până la sfârșitul secolului, comparativ cu perioada preindustrială. „Suntem cu mult peste limita de siguranță, care a fost stabilită la 2 grade Celsius la Paris. Atenție, vorbim despre pragul maxim tolerabil. Evenimente extreme precum inundațiile din Valencia sau Emilia Romagna au loc cu „doar” +1,4 grade. Cu 0,6 grade în plus, cele care ne separă de pragul de 2, creștem foarte mult fenomenele meteorologice extreme. Cu 3 grade predăm generațiilor viitoare o lume foarte, foarte periculoasă”, a explicat climatologul Luca Mercalli într-un interviu pentru Fanpage.it.
China este pregătită să facă alegeri importante în materie de mediu, dar dacă vede că Occidentul nu face nimic cu adevărat concret, stagnează. Chiar și India, o țară chiar mai săracă decât China și care se luptă cu foametea în unele regiuni, a spus clar că va reduce emisiile de CO2 de îndată ce SUA va face primul pas.
Desigur. Toată lumea acuză China că este principalul emițător de gaze care schimbă clima; este adevărat, dar nu pe cap de locuitor. De fapt, fiecare cetățean american consumă aproape de două ori mai mult decât un chinez. China nu este monstrul. Dimpotrivă, este prima țară din lume în ceea ce privește producția și instalarea de panouri fotovoltaice și chiar și în ceea ce privește mașinile electrice sunt cu mult înaintea noastră.
Tot ceea ce s-a anunțat de-a lungul anilor la conferințele climatice pe tema reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră a rămas pe hârtie: 2023, de fapt, a fost anul cu cele mai mari emisii de până acum, cu o creștere de 1,3% a CO2 față de 2022. Și cred că 2024 va fi cu greu un an al scăderii.
Suntem cu mult peste limita de siguranță, care a fost stabilită la 2 grade Celsius la Paris. Atenție, vorbim despre pragul maxim tolerabil. Evenimente extreme precum inundațiile din Valencia sau Emilia Romagna au loc cu „doar” +1,4 grade. Cu 0,6 grade în plus, cele care ne separă de pragul de 2, creștem foarte mult fenomenele meteorologice extreme. Cu 3 grade predăm generațiilor viitoare o lume foarte, foarte periculoasă. Nu uitați, punem în pericol însăși existența speciei umane.