Scriitorul Eduardo Mendoza, stabilit la Barcelona, a primit miercuri Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, unul dintre cele mai prestigioase din lumea hispanofonă, pentru capacitatea sa de „a aduce fericire cititorilor”, după spusele juriului.
Autor al unei opere nuanţate de umor şi ironie, el descrie o societate spaniolă în transformare şi a fost deja distins în 2016 cu Premiul Cervantes, considerat Nobelul literaturii hispanice.
„Adevărul despre cazul Savolta”, primul său roman, a fost publicat în 1975, în urmă cu doar 50 de ani. Considerat primul roman al tranziţiei – perioada care a urmat morţii dictatorului Francisco Franco (1936-1975) în acelaşi an – a fost poarta de intrare în lectură pentru mulţi adolescenţi spanioli.
Acest premiu „îmi dă o mare satisfacţie”, a declarat Eduardo Mendoza în cadrul unei conferinţe de presă la Barcelona (nord-estul Spaniei). „Să mă gândesc că la exact 50 de ani de la publicarea primului meu roman (…) nu am fost relegat în pod este foarte frumos”, a adăugat el zâmbind sub celebra sa mustaţă albă.
Producţia sa prolifică – care include romane, piese de teatru şi eseuri – s-a bucurat întotdeauna de un mare succes popular.
Printre romanele sale, dintre care multe au loc în Barcelona, oraşul său natal, se numără „Oraşul minunilor”, „Misterul criptei vrăjite” şi „Nicio veste de la Gurb”, un roman serial despre un extraterestru în Barcelona înainte de Jocurile Olimpice din 1992.
Devenit un reper al literaturii satirice, Mendoza a deschis o cale care i-a adus numeroşi admiratori. „Cred că, după mine, mulţi oameni au făcut pasul cel mare, iar astăzi există o literatură umoristică respectabilă. Cu umorul, important este să nu-ţi cobori standardele”, a subliniat el miercuri.
Înfiinţate în 1981, Premiile Prinţesei de Asturia recompensează, de asemenea, personalităţi din domeniul ştiinţelor umaniste, al ştiinţelor sociale, al cooperării internaţionale şi al sportului. Câştigătorii primesc 50.000 de euro.
Premiile poartă numele titlului moştenitoarei tronului a Spaniei, prinţesa Leonor, care le va înmâna oficial câştigătorilor împreună cu părinţii săi, suveranii Felipe al VI-lea şi Letizia, în octombrie, în cadrul unei ceremonii la Oviedo (nord-est).