Scrisoare de la Bruxelles pentru Patriarhul Daniel: Europarlamentarul Șerban Dimitrie Sturdza i-a scris despre românii din Serbia

#image_title

Scrisoarea detaliază constatările și recomandările deputatului european după o vizită de lucru în Serbia de Răsărit (23-26 iunie 2025), unde a evaluat situația minorității române și a discutat cu reprezentanți ai Vicariatului Ortodox Român al Timocului, precum și cu autoritățile locale.

În scrisoarea sa, eurodeputatul Șerban Dimitrie Sturdza arătă că Vicariatul Ortodox Român al Timocului, condus de Părintele Boian Aleksandrović, a fost înființat pentru de deservirea credincioșilor români din cele 154 de localități preponderent românești și 48 de localități etnic mixte din Văile Timocului, Moravei și Dunării, reprezentând 90% din totalul etnicilor români din Serbia. Activitatea Vicariatului este vitală pentru păstrarea limbii, credinței și tradițiilor românești, într-un mediu în care accesul la educație, administrație și mass-media în limba română este limitat.

În ciuda rolului său vital, Vicariatul Ortodox al Timocului rămâne nerecunoscut oficial de autoritățile sârbe, deși funcționează sub oblăduirea canonică a Episcopiei Daciei Felix cu sediul la Vârșeț, în Voievodina. Românii din zonă se confruntă zilnic cu obstacole majore: școli fără asigurarea dreptului de predare/instruire în limba maternă română, riscându-se pierderea limbii de către generațiile tinere ; neadmiterea limbii române în administrație ; o inegalitate regională flagrantă: dacă în Voievodina românii au școli, biserici și mass-media în limba maternă, în Timoc li se refuză aceste drepturi elementare.

Eurodeputatul Șerban Dimitrie Sturdza a supus atenției întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române necesitatea ca Episcopia Daciei Felix să-și adapteze Statutul la legislația sârbă, renunțând la ambiguități precum „sediul administrativ” din Vârșeț, și să-și completeze Statutul cu un capitol distinct dedicat Vicariatului Ortodox Român al Timocului, în vederea înregistării modificărilor la Ministerul Justiției din Republica Serbia. În cazul în care dialogul cu autoritățile sârbe ar eșua, instanțele judecătorești naționale și Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie solicitate pentru a garanta drepturile și libertatea religioasă a minorității române, consideră Șerban Dimitrie Sturdza.

Totodată, deputatul european a arătat că problema trebuie inclusă în negocierile de aderare a Serbiei la UE, în special în capitolele despre drepturile omului (23) și educația (26), unde Bruxellesul poate cere reforme clare.

Deputatul Sturdza i-a făcut cunoscut Patriarhului Daniel că a acționat deja pe plan european, alertând-o pe Marta Kos, Comisar european pentru vecinătate și extindere, despre încălcările persistente și invocând Rezoluția Consiliului Europei 1632/2008, care cere egalitate pentru minoritatea română în întreg teritoriul Serbiei, nu doar în Voievodina.

Deputatul european a exprimat convingerea că Biserica Ortodoxă Română, sub conducerea Patriarhului Daniel, va sprijini eforturile de regularizare a situației Vicariatului, în colaborare cu autoritățile sârbe și cele europene pentru rezolvarea acestei probleme.

„Sunt hotărât să contribui și pe mai departe, ca membru al Parlamentului European, la îmbunătățirea situației dificile a comunității române din Serbia, stat care trebuie să înregistreze progrese tangibile și durabile privind aplicarea acquis-ului comunitar și a standardelor europene în domeniul drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale”, a mai arătat deputatul Șerban Dimitrie Sturdza.

Mircea Abrudean face praf moțiunea de cenzură, după ce Simion a absentat din Parlament: Semnatarii vor ca România să intre în criză

FOTO Imagini apocaliptice la Sinaia: vila lui Cristi Borcea, devastată după ce furtuna a făcut ravagii în toată stațiunea