„Ne-am adunat cu 70 de facţiuni pentru a explica viziunea Ministerului Apărării. Am căzut de acord cu toate facţiunile şi toate şi-au exprimat disponibilitatea de a face parte din minister”, a explicat în faţa presei ministrul sirian al apărării, Mourhaf Abu Qasra.
Acesta a amintit că „facţiunile au fost mijlocul cu care a fost răsturnat regimul” preşedintelui Bashar al-Assad, dar a subliniat că „nu poate fi înfiinţat un Minister al Apărării conform mentalităţii revoluţiei”.
„Integrarea facţiunilor în minister nu înseamnă că vor renunţa la arme, ci mai degrabă o restructurare a activităţii lor în cadrul ministerului”, a explicat el, precizând că statul va avea monopolul asupra armelor.
Acelaşi ministru a mai precizat că există aproximativ 6.500 de ofiţeri care au dezertat din rândurile armatei siriene şi că aceştia sunt împărţiţi în două grupuri, respectiv cei care au abandonat regimul Assad şi s-au alăturat rebelilor şi ofiţerii care de asemenea au abandonat regimul, dar în acelaşi timp au părăsit Siria.
„Îi tratăm pe toţi cu flexibilitate”, a asigurat ministrul apărării, referindu-se la posibilitatea reprimirii acestor ofiţeri în armată, dar el a avertizat că „rămăşiţele fostului regim vor fi tratate cu fermitate, pentru a asigura securitatea”.
După 13 ani de război civil, preşedintele Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere în decembrie şi a fugit în Rusia, în urma unei ofensive fulger a rebelilor sirieni reuniţi în special în gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham (HTS) şi în gruparea Armata Naţională Siriană (SNA), aceasta din urmă fiind susţinută de Turcia.