Se deschid fabrici pe banii UE în majoritatea țărilor: Industria de Apărare primește finanțare

„Cooperarea consolidată dintre industria de apărare ucraineană și cea europeană se bazează pe eforturile de informare depuse de Biroul UE pentru inovare în domeniul apărării de la Kiev pentru a promova legături mai strânse și pentru a integra în continuare Ucraina în baza industrială europeană de apărare, consolidând obiectivele comune în materie de securitate și inovare”, se arată în comunicat.

Aceste investiții din cadrul Fondului european de apărare (FEA) vor stimula industria europeană de apărare, în conformitate cu Planul ReArm Europe/Readiness 2030 al Comisiei pentru consolidarea capabilităților paneuropene de apărare și cu Cartea albă comună privind pregătirea europeană în materiede apărare 2030.

Cu un buget de 7,3 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, FEA este principalul instrument al UE de sprijinire a cooperării în domeniul cercetării și dezvoltării în domeniul apărării. Promovează colaborarea între întreprinderile de toate dimensiunile și instituțiile de cercetare din UE și Norvegia. În plus, FEA impulsionează transformarea și extinderea ecosistemului de apărare al UE, având în centrul său Sistemul UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS).

O sumă dedicată de 45 de milioane de euro din investițiile din acest an sprijină tehnologiile disruptive, menite să modifice sau să înlocuiască în mod semnificativ produsele, conceptele și capabilitățile existente în domeniul apărării, adesea prin introducerea simplității, a confortului, a accesibilității sau a raportului cost-eficacitate. Nouă dintre proiectele selectate vizează furnizarea de tehnologii disruptive, cum ar fi proiectul METASTEALTH, care dezvoltă materiale stealth de generație următoare.

Proiectele nou selectate includ, de asemenea, UAS mici din Ucraina, care se concentrează pe dezvoltarea de sisteme aeriene avansate, bazate pe IA. Alte exemple includ proiectul ENGRTII, care reunește peste 45 de actori industriali și organizații de cercetare pentru a dezvolta următoarea generație de giravioane europene până în 2030. Un alt proiect, EUROSWEEP, va crea un sistem european autonom comun de deminare.

În urma selecției propunerilor câștigătoare, Comisia va începe pregătirea acordului de grant cu consorțiile, cu scopul de a semna acorduri înainte de sfârșitul anului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

BREAKING | SUA și Ucraina au semnat acordul privind resursele naturale și înființează un fond pentru reconstrucție

Focar de poluare la o fermă din Constanța: tone de îngrășăminte și piei de animale în descompunere. Proprietarul s-a ales cu trei amenzi usturătoare