Se pregătește o revoluție a sistemului judiciar: Supra-specializarea judecătorilor și procurorilor. Radu Marinescu: ‘Este necesară’

Ministrul propus la Justiţie, Radu Marinescu, consideră că o problemă întâmpinată în activitatea judiciară este celeritatea şi afirmă că aceasta trebuie asigurată pentru ca activitatea judiciară să se desfăşoare în acord cu aşteptările cetăţeanului.

Radu Marinescu a fost audiat, luni, în cadrul şedinţei Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi. El a afirmat că în multe situaţii cetăţeanul nu s-a putut adresa justiţiei deoarece taxele de timbru au fost prea mari.

”În foarte multe situaţii, mai ales în litigiile din dreptul privat, au fost situaţii în care cetăţeanul nu a putut efectiv să se adreseze justiţiei, întrucât taxele judiciare de timbru au fost prohibitive, prea mari, sau nu a putut recurge la mecanismele specifice ajutorului public judiciar pentru a putea să îşi desfăşoare activitatea. În această direcţie trebuie, în conlucrare cu toţi actorii instituţionali, să identificăm măsuri pentru accesibilitate”, a declarat Marinescu.

El a adăugat că o problemă întâmpinată în activitatea judiciară este celeritatea.

”Celeritatea este iarăşi o problemă pe care o întâmpinăm astăzi în activitatea judiciară. Cetăţenii aşteaptă ca procesele să se judece într-un termen – noi îl numim rezonabil, dar această rezonabilitate, ştiţi, capătă de multe ori, aşa, sensul unui sine die şi este absolut de neacceptat o astfel de situaţie. Celeritatea trebuie asigurată şi în acest sens trebuie identificate măsurile de resurse, de infrastructură, de personal rezonabil ca activitatea judiciară să se desfărşoare în acord cu aşteptările cetăţeanului. Eficienţa şi prevenţia sunt foarte importante. O justiţie nu este eficace dacă nu este eficientă în finalitatea sa. Cetăţeanul nu aşteaptă numai un exerciţiu de formalism juridic, ci aşteaptă o substanţialitate, o finalitate”, a susţinut ministrul propus la Justiţie.

El a precizat că doreşte o mai bună recuperare a prejudiciilor.

”Am în vedere aici o chestiune care ne preocupă pe toţi: recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni, mecanismele prin care produsul infracţional să nu mai fie lăsat la îndemâna celor care au săvârşit infracţiuni. Aici vom întări rolul ANABI şi bineînţeles vom conlucra cu Ministerul de Finanţe, celelalte ministere”, a explicat Radu Marinescu.

El a discutat şi despre organizarea sistemului judiciar.

”Organizarea sistemului judiciar. O problemă pe care, iarăşi, o spun din practica mea de 30 de ani, profesional. Specializarea judecătorului. Sunt atâtea domenii care sunt de o înaltă specialitate. Sunt atâtea domenii pe care în mod firesc nici eu, ca avocat, nu pot cuprinde toate ramurile dreptului. Ar fi lipsit de eleganţă şi de realism din partea mea să pretind acest lucru. Judecătorul trebuie să fie foarte bine specializat, procurorul trebuie să fie specializat. Sunt domenii în sfera criminalităţii informatice, în sfera criminalităţii economice, unde este necesară această specializare, de exemplu. Deci vom milita în acest sens”, a transmis Radu Marinescu.

El a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Semnalul lui Grindeanu după surpriza celor 21 de voturi suveraniste acordate puterii

SUA: Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte