Se pregătește Scutul Democrației, după anularea alegerilor prezidențiale în România

Comisia Europeană va lua în calcul chestiunea anulării alegerilor prezidenţiale din România atunci când va elabora raportul din 2025 privind statul de drept, a afirmat McGrath, la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Participanţii la CAG au discutat despre raportul din 2024 al Comisiei Europene privind statul de drept în România, Portugalia, Ungaria şi Slovenia şi despre recomandările incluse în document, în cadrul dialogului specific privind statul de drept în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.

  • ”Am avut o discuţie legată de o serie de chestiuni privitoare la România ca una dintre cele patru ţări despre care s-a discutat astăzi la Consiliu. Discuţia s-a concentrat pe raportul din 2024 privind statul de drept şi la recomandări. România a folosit ocazia pentru a-şi prezenta perspectiva asupra activităţii pe care o face pentru a da curs acelor recomandări şi, desigur, Comisia va lua acest lucru în calcul atunci când va elabora raportul din 2025. Cred că este cu adevărat o ocazie ideală pentru noi de a examina toate evoluţiile de la începutul raportului din 2024. Aşadar, aşteptăm cu nerăbdare să facem acest lucru şi în paralel să dezvoltăm Scutul Democraţiei, care vizează ameliorarea şi adâncirea cooperării între statele membre prin Reţeaua de Cooperare Europeană privind Alegerile, recunoscând în acelaşi timp autonomia şi competenţa statelor membre de a gestiona desfăşurarea alegerilor în propriile ţări. Aşadar, cu siguranţă vom examina această chestiune în contextul raportului din 2025”, a declarat comisarul european Michael McGrath, răspunzând la întrebarea unui jurnalist referitoare la transparenţa anulării alegerilor prezidenţiale din România.

De partea sa, în numele preşedinţiei poloneze a Consiliului UE, ministrul afacerilor europene Adam Szlapka a spus că lucrează îndeaproape cu Comisia cu privire la Scutul Democraţiei, ce are legătură cu combaterea interferenţelor străine în procesul electoral din UE.

Executivul UE consideră că protejarea integrităţii alegerilor, în special de interferenţele străine, este o urgenţă şi este angajat să consolideze rezistenţa Europei faţă de ameninţările externe pentru procesele democratice din statele membre.

Potrivit lui Michael McGrath, apărarea instituţiilor democratice, protejarea alegerilor libere şi corecte şi folosirea tuturor instrumentelor aflate la dispoziţia instituţiilor, inclusiv a Comisiei Europene, de exemplu prin Actul legislativ privind serviciile digitale (Digital Services Act), trebuie să reprezinte un imperativ pentru UE şi pentru statele membre.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ilie Bolojan: Eu am avut o întâlnire cu toţi ministrii PNL şi le-am spus deschis, aveţi mână liberă în totalitate, nu mă contactaţi, nu întrebaţi nimic, dimensionaţi corect personalul / Creşterile de buget vor fi doar unde sunt investiţii

SUA notifică ONU retragerea din Acordul de la Paris, care urmează să intre în vigoare la 27 ianuarie 2026