Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că a solicitat Corpului de Control, în urma finalizării verificărilor la Depogaz Ploieşti SRL, să ia toate măsurile care se impun, inclusiv aceea de a sesiza DNA, privind posibile infracţiuni. O concluzie a raportului este că întreaga cantitate de gaze naturale extrasă în noiembrie 2024 din depozite a fost mai mare cu 58,15% raportat la cantitatea totală convenită prin programele de extracţie. În aceeaşi lună, şapte mari beneficiari, din cei 65 de clienţi ai Depogaz, au extras aproape 90% din cantitatea totală extrasă din depozite în acea lună. Cu excepţia a doi dintre marii beneficiari, care au respectat programul de extracţie, ceilalţi cinci au extras din depozite gaze naturale în cantităţi foarte mari, depăşind cantităţile convenite pentru extracţie în luna noiembrie cu procente cuprinse între 55,65% şi 108,86%, în condiţiile în care marja contractuală este de +/- 15%), se mai arată în raport.
„Am luat act de concluziile Corpului de control şi am solicitat să întreprindă absolut toate măsurile care se impun, fără niciun compromis şi cu maximă duritate, inclusiv măsura de a sesiza de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, – Direcţia Naţională Anticorupţie, Structura Centrală, în vederea cercetării faptelor cu aspectul săvârşirii unor infracţiuni. Nu sunt în măsură să mă pronunţ asupra concluziilor Corpului de Control sau asupra unor concluzii viitoare ale altor instituţii. Rolul Ministerului Energiei este să se asigure că sistemul energetic naţional funcţionează pentru asigurarea furnizării energiei electrice şi gazelor în condiţii corecte pentru cetăţeni şi mediul economic, cu devotament pentru interesele de securitate energetică ale României”, afirmă Sebastian Burduja, într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Potrivit Raportului de inspecţie al Corpului de Control al ministerului, efectuat la SC Depogaz Ploieşti SRL, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, ponderea majoritară, de peste 75%, din cantitatea totală de gaze naturale convenită lunar pentru extracţie din depozitele Depogaz, este deţinută, cumulat, de patru mari beneficiari.
„Cantitatea totală de gaze naturale extrasă în luna noiembrie din depozite (de 5.254.572,92 MWh) a fost mai mare cu 58,15% (respectiv, cu 1.931.949,44 MWh) raportat la cantitatea totală de gaze naturale convenită prin programele de extracţie anexate la contracte pentru această lună (de 3.322.623,49 MWh). Din analiza datelor centralizate referitoare la cantităţile de gaze naturale extrase în cursul lunii noiembrie 2024, a rezultat că un număr de 31 beneficiari ai serviciilor de înmagazinare (din totalul de 65 clienţi din portofoliul Depogaz) au acţionat în mod similar, respectiv au solicitat extracţii de gaze naturale din depozite care au depăşit programul de extracţie (în condiţiile în care părţile aveau obligaţia de a derula Programele de extracţie potrivit celor convenite prin Actele adiţionale la contracte, cu menţiunea că se puteau admite variaţii ale cantităţilor de gaze naturale extrase, faţă de programele stabilite, în limita a +/- 15%)”, se arată în Sinteza Raportului, dată, luni, publicităţii.
În ceea ce priveşte cantităţile de gaze naturale extrase din depozite, în luna noiembrie, un număr de şapte mari beneficiari, din totalul de 65 clienţi din portofoliul Depogaz, au extras o cantitate de gaze naturale cumulată de 4.686.968,49 MWh, reprezentând un procent de 89,20% din cantitatea totală de gaze naturale extrasă din depozite în luna respectivă, de 5.254.572,92 MWh.
„Cu excepţia a doi beneficiari, care au respectat programul de extracţie pentru luna noiembrie), cinci mari beneficiari au extras din depozite gaze naturale în cantităţi foarte mari, depăşind cantităţile convenite pentru extracţie în luna respectivă cu valori cuprinse între 96.600,00 MWh şi 531.902,19 MWh, respectiv cu procente cuprinse între 55,65% şi 108,86% (marja contractuală fiind de +/- 15%). Cantitatea de gaze naturale extrasă în plus în luna noiembrie (raportat la cantităţile convenite pentru extracţie, prin contractele încheiate), cumulat de cei cinci mari beneficiari, a reprezentat un procent de 88,87% din cantitatea totală de gaze naturale extrasă în plus din depozite (de 1.931.949,44 MWh), în luna respectivă”, se menţionează în Raport.
Potrivit aceluiaşi document, ca urmare a verificării contractelor de înmagazinare încheiate cu principalii beneficiari, se poate aprecia „fără echivoc” că nu au fost respectate prevederile Contractelor încheiate, respectiv Programele de extracţie convenite prin Actele Adiţionale.
„Beneficiarii – operatorii economici aveau dreptul, potrivit contractelor încheiate cu Depogaz SRL, să solicite modificarea Programelor de extracţie, în cazuri justificate, cu minimum 2 (două) zile / 5 (cinci) zile calendaristice înainte de începerea lunii de extracţie. Prestatorul – Depogaz SRL avea posibilitatea de a formula observaţii cu privire la solicitarile beneficiarilor. Pentru luna de referinţă Noiembrie 2024 nu au existat solicitări scrise ale operatorilor economici de modificare a programelor de extracţie înaintate Depogaz SRL, cu minim 2 (două) zile / 5 (cinci) zile calendaristice înainte de începerea lunii de extracţie. În aceste condiţii, părţile aveau obligaţia de a derula Programele de extracţie potrivit celor convenite prin Actele Adiţionale, cu rezerva că se puteau admite variaţii ale cantităţilor zilnice şi lunare de gaze naturale faţă de programul stabilit, în limita a +/- 15%, dacă aceste variaţii nu afectau siguranţa în exploatare a depozitului”, se precizează în Raport.
Conform rezultatelor controlului, Depogaz SRL este în culpă că nu a făcut opoziţie scrisă, în temeiul prevederilor art. 20 din contracte, la cererile operatorilor economici de a extrage cantităţi de gaze exagerate în raport cu prevederile contractuale.
„De asemenea, am remarcat o inactivitate, o lipsă de reacţie a Depogaz SRL, determinată de interpretarea defectuoasă a clauzelor contractuale şi/sau de neobservarea prevederilor Regulamentului aplicabil. Se poate aprecia faptul că, prin modul în care Depogaz SRL şi unii operatori economici au acţionat în luna noiembrie 2024, şi, ulterior, în lunile ianuarie – februarie 2025, s-a creat o perturbare a pieţei gazelor din România. Atât Depogaz SRL, cât şi unii beneficiari ai serviciilor de înmagazinare au încălcat prevederile Regulamentului de programare şi funcţionare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale aprobat prin Ordinul ANRE nr. 141/22 decembrie 2021. Până la Notificarea din ianuarie 2025, Depogaz SRL nu a transmis operatorilor economici Notificări referitoare la necesitatea unor restricţii, nu şi-a adaptat/modificat programele de extracţie la situaţia de fapt, mai ales în ceea ce priveşte acele depozite de unde au fost extrase cantităţi mari de gaze în luna noiembrie (Bilciureşti şi Urziceni), nu a sancţionat nerespectarea prevederilor contractului de înmagazinare, nu a transmis părţilor implicate informaţii cu privire la eveniment, astfel cum prevede Regulamentul”, se mai arată în raportul citat.
Corpul de Control consideră necesară monitorizarea permanentă a investiţiilor referitoare la extinderea capacităţilor de depozitare şi extracţie a gazelor naturale deţinute de către Depogaz SRL şi informarea săptămânală, în scris, a ministrului Energiei, cu privire la stadiul acestora.