Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că după Hidroeletrica, Romgaz este a doua companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră pe piaţa de furnizare. Burduja afirmă că primele oferte pentru clienţii casnici şi non-casnici sunt aşteptate spre sfârşitul acestui an, odată cu finalizarea procedurilor de achiziţie şi implementare a soluţiilor digitale pentru gestionarea fluxului de clienţi, începute în aceste zile. Ministrul Energiei mandatează atât Romgaz, cât şi Hidroelectrica, să caute „oportunităţi de extindere a activităţilor pe piaţa regională”. Potrivit ministrului, e important ca fiecare român să intre pe site-ul ANRE şi să aleagă cele mai bune oferte ale furnizorilor, întrucât o concurenţă mai mare, într-o piaţă funcţională şi transparentă, va aduce facturi mai mici pentru toţi românii. „E timpul ca România să joace în liga mare”, afirmă ministrul.
„Este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care o companie românească de profil îi face în ultimii ani. Este deopotrivă o dovadă de curaj, dar şi una de încredere în propriile capacităţi de a performa pe o piaţă competitivă. Ca ministru al Energiei, sunt mândru şi îi felicit pe cei care s-au angajat la acest efort”, afirmă Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.
Potrivit demnitarului, primele oferte pentru clienţii casnici şi non-casnici sunt aşteptate spre sfârşitul acestui an, odată cu finalizarea procedurilor de achiziţie şi implementare a soluţiilor digitale pentru gestionarea fluxului de clienţi, proceduri demarate în aceste zile.
„Este important ca fiecare român să intre pe site-ul ANRE şi să aleagă cele mai bune oferte ale furnizorilor. O concurenţă mai mare, într-o piaţă funcţională şi transparentă, va aduce facturi mai mici pentru toţi românii, afirmă Sebastian Burduja
Potrivit ministrului Energiei, această intrare a Romgaz pe piaţa de furnizare este doar o etapă într-un plan mai amplu.
„Mandatez atât Romgaz, cât şi Hidroelectrica, să caute oportunităţi de extindere a activităţilor pe piaţa regională. Este timpul ca România să joace în liga mare. Avem resurse, oameni pregătiţi şi o nouă strategie energetică naţională, adoptată anul trecut, prima după 17 ani”, afirmă Burduja.
Ministrul energiei spune că astfel România „îşi ia viitorul energetic în propriile mâini”, iar companiile româneşti trec de la „stadiul de producător la cel de furnizor de energie”.
„Pe zona de energie, începem să producem În ţară panouri fotovoltaice sau baterii pentru stocarea energiei. Este un moment în care vorbim despre lărgirea orizonturilor. Energia este un capitol unde România poate fi competitivă, atât prin companiile din portofoliul Ministerului Energiei, cât şi prin proiectele private şi publice pentru care au fost atrase zeci de miliarde de euro. Pentru asta, vrem să dăm un exemplu de management performant, transparentă şi eficientă, atât prin Ministerul energiei, cât şi prin companiile unde suntem acţionar majoritar”, afirmă Burduja.
Ministrul mai anunţă că joi după-amiază va prezenta un plan de reformă în acest sens.
„Prin toţi aceşti paşi, ne asigurăm că românii vor avea, în viitorul apropiat, preţuri stabile, că securitatea şi siguranţa energetică vor fi regula, dar şi că România va fi un actor central în eforturile de asigurare a securităţii şi independenţei energetice a Europei”, mai afirmă ministrul Energiei.