„Germanii au făcut multe lucruri bine de când a început războiul din Ucraina”, a adăugat Rutte. El a remarcat sprijinul militar critic pe care Berlinul l-a oferit Kievului şi recenta înfiinţare a unei baze a Bundeswehr (armata germană – n.r.) în Lituania pentru a proteja ţările baltice de agresiunea rusă. „Dar, având în vedere dimensiunea economiei germane, este normal să ne dorim ca ei să facă mult mai mult”, a insistat Rutte. „Germania trebuie să mărească cheltuielile pentru apărare, asta va fi necesar”, a continuat el.
El a cerut totodată celei mai mari economii a Europei să intensifice producţia de arme. „Trebuie să ne pregătim pentru război. Acesta este cel mai bun mod de a evita războiul”, a insistat el. Rutte şi-a justificat cererea invocând ceea ce el consideră drept preocupări tot mai mari: „Nu numai că situaţia cu Rusia este periculoasă, dar şi chinezii îşi extind enorm capacităţile militare”.
Toate ţările NATO – inclusiv Statele Unite – ar trebui, prin urmare, să facă mai mult pentru apărare, a subliniat Rutte. Cât de mare va fi noua ţintă de cheltuieli a NATO încă se mai discută, a recunoscut Rutte, adăugând: „Dar vă pot asigura de un lucru: va fi mult, mult, mult mai mult de 2%” din Produsul Intern Brut.
Aliaţii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puţin 2% din PIB pentru apărare, ţintă care ar putea fi majorată la următorul summit NATO din iunie.
Preşedintele american Donald Trump le cere aliaţilor NATO să cheltuiască 5% pentru apărare – un nivel pe care nici măcar Washingtonul nu îl atinge în prezent. Germania şi-a crescut cheltuielile la puţin peste 2%, notează dpa.