Iniţiativă bulgară este ca centrul de coordonare să ofere monitorizare non-stop şi avertizare timpurie pentru potenţiale ameninţări şi activităţi ostile şi să îmbunătăţească rezistenţa infrastructurii submarine critice din Marea Neagră.
„Scopul este de a stabili linii directoare pentru navigaţie şi de a desfăşura activităţi de monitorizare – în aer şi pe mare, precum şi asupra infrastructurii critice şi asupra tuturor potenţialelor acţiuni ostile pe teritoriul Mării Negre”, a spus Jeliazkov după participarea sa la întâlnire. Potrivit lui, este esenţială restabilirea transportului comercial pentru că afectează nu numai ţările vecine, ci şi întregul flux de mărfuri de la Est la Vest. Premierul a subliniat că grupul de deminare din Marea Neagră este un bun exemplu al modului în care coordonarea dintre statele maritime poate contribui la eforturile de consolidare a securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii de navigaţie în Marea Neagră.
La întâlnirea de joi de la Paris, s-a discutat încetarea acţiunilor militare în Ucraina în contextul instaurării unei păci stabile şi de durată cu toate garanţiile de securitate care ar trebui oferite pentru Ucraina, inclusiv garanţii pentru securitatea Europei. Premierul Jeliazkov a subliniat importanţa formatului Summit-ului cu lideri din toată Europa, precum şi parteneri internaţionali. Acesta, potrivit lui, este un indiciu al forţei cauzei şi al drumului ales: stabilirea unei păci durabile, juste, cu respectarea tuturor principiilor dreptului internaţional.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.