Şedinţă pe tema stării planşeului de la Piaţa Unirii: Prefect: Urgenţa nu poate fi pusă sub semnul întrebării! Primarul Daniel Băluţă: De ce Podul Grant era pericol public în gradul IV şi planşeul, în stadiul V, nu este?

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a analizat, miercuri, starea deplorabilă în care se află în acest moment Planşeul Unirii, construcţia uriaşă de beton din Piaţa Unirii, prefectul Capitalei, Toader Mugur Mihai afirmând că urgenţa în această situaţie nu poate fi pusă sub semnul întrebării. La rândul lui, primarul Sectorului 4, care a solicitat începerea lucrărilor la planşeu, a evidenţiat o situaţie discriminatorie în modul de lucru al Primăriei Generale, invocând similaritatea identificată în cazul Podului Grant. De ce Podul Grant era pericol public în gradul IV şi planşeul, în stadiul V, nu este?, a spus Daniel Băluţă.

”Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a analizat astăzi, 25 septembrie a.c., starea deplorabilă în care se află în acest moment Planşeul Unirii, construcţia uriaşă de beton din Piaţa Unirii, asupra căreia sunt necesare intervenţii urgente de punere în siguranţă, potrivit celor mai recente expertize de specialitate realizate în acest sens”, arată primăria Sectorului 4 într-un comunicat.

În urma şedinţei convocate de către prefectul Municipiului Bucureşti, Mugur-Mihai Toader, după vizita de zilele trecute efectuată, împreună cu reprezentanţii mass-media sub structura de beton de la Piaţa Unirii pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice starea reală a planşeului, membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă au decis ca, în scopul urgentării lucrărilor de intervenţie şi a eliminării oricărui potenţial risc, să dispună tuturor autorităţilor locale cu atribuţii în domeniu „aplicarea prevederilor art. 7 alin. 1, indice 6, din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv emiterea autorizaţiei de construire, în regim de urgenţă, în termen de până la 7 zile lucrătoare, conform expertizei şi a notelor tehnice întocmite de expertul tehnic”.

”Urgenţa în această situaţie nu poate fi pusă sub semnul întrebării! Eu, personal, mă bucur că Sectorul 4 şi-a asumat refacerea Planşeului Unirii, despre care experţii ne arată faptul că ar putea pune în pericol siguranţa publică. Prin urmare, atât eu, cât şi colegii din Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, am cerut intervenţia din partea tuturor autorităţilor locale ale Capitalei ce au atribuţii în acest domeniu, al autorizătii lucrărilor de construire, pentru că nu există niciun motiv pentru care lucrările să nu fie autorizate în regim de urgenţă”, a declarat prefectul Municipiului Bucureşti, la finalul şedinţei.

La rândul său, primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a punctat faptul că este neapărat nevoie ca toate autorităţile să înţeleagă necesitatea demarării în regim de urgenţă a lucrărilor de punere în siguranţă a Planşeului Unirii şi a Pasajului Unirii.

”Rolul pe care îl avem, noi toţi cei care îndeplinim funcţii publice, este acela de a rezolva problemele acestui oraş. Rolul meu, în această situaţie, este acela de a pune în siguranţă Pasajul Unirii şi Planşeul Unirii şi mă voi folosi de toate pârghiile legale pe care le am la îndemână pentru ca aceste lucrări să fie executate! Chiar dacă momentan întâmpinăm o opoziţie căreia, personal, nu-i pot găsi justificare, mă angajez să nu mă las până ce aceaste lucrări nu vor fi finalizate, pentru că altfel, vom ajunge să cadă oraşul pe noi”, a afirmat Daniel Băluţă.

Băluţă a oferit informaţii suplimentare referitoare la obţinerea autorizaţiei de construire pentru refacerea Planşeului Unirii, ce urmează a fi eliberată de către Primăria Municipiului Bucureşti şi pentru care Sectorului 4 îi mai lipsesc, în momentul de faţă, 3 avize, documente ce trebuie emise de către instituţii aflate în subordinea Primăriei Generale.

”Sunt 3 avize care ne lipsesc. Unul de la ALPAB, ai cărei reprezentanţi ne-au comunicat faptul că eliberarea avizului nu este de competenţa lor şi ne-au îndrumat către cabinetul Primarului General, adică fix către instituţia care ne solicitase avizul ALPAB. Fără acest aviz, pe care în mod evident nu-l putem obţine, nu se poate elibera nici avizul Direcţiei de Mediu a Primăriei Capitalei. Mai mult, ne lipseşte şi avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie, instituţie aflată, de asemenea, în subordinea Primărei Municipiului Bucureşti Reprezentanţii acestei comisii şi-au motivat imposibilitatea eliberării avizului prin faptul că au rămas, în momentul de faţă, fără regulament de funcţionare, lucru care înseamnă, de fapt, o desfiinţare a acestei comisii”, a mai spus primarul Sectorului 4.

Cât priveşte informaţiile apărute public şi atribuite primarului general al Capitalei, conform cărora nu se justifică eliberarea unei autorizaţii de construire în regim de urgenţă pentru refacerea Planşeului Unirii, aflat în starea tehnică 4 din 5 posibile, nesatisfăcător, Daniel Băluţă a evidenţiat o situaţie discriminatorie în modul de lucru al Primăriei Generale, invocând similaritatea identificată în cazul Podului Grant.

”Pentru lucrările de consolidare ale Podului Grant, Primăria Municipiului Bucureşti a eliberat, în 2023, autorizaţia de construire în regim de urgenţă nr. 109/30557, invocându-se tocmai încadrarea podului în starea tehnică IV din V posibile, nesatisfăcător, adică tocmai în acelaşi condiţii în care se află acum Planşeul Unirii. Mai mult, conform actului emis de Primăria Capitalei, caracterul de urgenţă este generat tocmai de încadrarea construcţiei în starea tehnică IV din V posibile, nesatisfăcător”, arată Primăria Sector 4. „De ce Podul Grant era pericol public în gradul IV, şi planşeul, aflat în stadiul V pe anumite porţiuni, nu este? Mie, personal, nu mi se pare raţional. Ocupăm poziţii publice, avem responsabilităţi, nu putem pune problema în felul în care o face primarul general. Dacă nici munca specialiştilor nu contează, ce mai contează? Contează să facem doar ce vrem noi sau contează să facem ce trebuie?”, s-a întrebat primarul Sectorului 4.

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis miercuri, referitor la situaţia planşeului Unirii, că va elibera autorizaţia de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, întocmai cum prevede legea. Edilul arată că, din toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare a planşeului, însă niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţie.

Măsuri pentru dezvoltarea domeniului de cercetare-dezvoltare, adoptate de Guvern – Precizările Ministerului Finanţelor

George Simion: Am găsit teren. Începem construcția primelor case pentru sinistrații din Pechea