Șefa de cabinet al premierului britanic Starmer demisionează după discuții despre lupte interne

Gray, un fost înalt funcționar public, a fost subiectul unor scurgeri de informații în mass-media cu privire la salariul său luna trecută și a fost învinuită de unii oficiali, care au vorbit anonim în mass-media, pentru începutul dificil al lui Starmer în Downing Street.

„În ultimele săptămâni a devenit clar pentru mine că comentariile intense în jurul poziției mele riscau să devină o distragere a atenției de la munca vitală de schimbare a guvernului”, a spus Gray într-o declarație.

Starmer a condus Partidul Laburist la o victorie zdrobitoare în iulie, promițând disciplină și schimbare după 14 ani de guvernare a Partidului Conservator. Dar mandatul său a fost deja marcat de critici privind cadourile gratuite primite de el și de alți politicieni laburiști de la donatori bogați.

Starmer a rambursat cadouri în valoare de mii de lire sterline, a declarat biroul său săptămâna trecută, dar cifrele au fost dăunătoare din punct de vedere politic într-un moment în care guvernul său reduce ajutorul financiar pentru facturile de energie pentru milioane de pensionari.

Gray va ocupa un nou post de trimis al lui Starmer pentru regiuni și națiuni, a declarat biroul prim-ministrului.

Ea va fi înlocuită de Morgan McSweeney, care a fost anterior consilier principal al prim-ministrului, a declarat acesta.

Gray a fost angajată de Starmer în 2023, când Partidul Laburist al acestuia era în opoziție. Numirea a fost considerată controversată deoarece ea a condus o anchetă guvernamentală în 2022 privind partidele din Downing Street, când Boris Johnson din partea Partidului Conservator era prim-ministru. Johnson a părăsit Downing Street în 2023.

Starmer a anunțat și alte schimbări în echipa sa de consilieri și crearea unei noi echipe de comunicare strategică condusă de James Lyons, un fost jurnalist senior al ziarelor britanice.

Starmer și ministrul său de finanțe, Rachel Reeves, se confruntă cu o lună cheie, cu anunțarea primelor planuri fiscale și de cheltuieli într-o declarație bugetară pe 30 octombrie.

Conservatorii au declarat că guvernul lui Starmer a fost „aruncat în haos” mai întâi de criticile privind cadourile gratuite și apoi de demisia lui Gray.

„Sue Gray a fost chemată să prezinte un program de guvernare și tot ceea ce am văzut în acest timp a fost un guvern de autoservire”, a declarat un purtător de cuvânt al partidului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Robert Cazanciuc, despre decizia CCR pentru Șoșoacă: Statul de drept nu e un pilon fundamental, ci un instrument

Netanyahu promite, cu o zi înainte de împlinirea unui an de la atacul sângeros al Hamas, că îi va învinge pe „inamicii” Israelului