Șefa Reprezentanței CE în România dă semnalul de alarmă: Microelectronica, vitală pentru Europa

Aceasta a participat luni la evenimentul de lansare a Platformei pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS), proiect implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucureşti.

Obiectivul principal al Platformei pentru Tehnologiile Semiconductorilor este de a susţine implicarea României în domeniul strategic european al microelectronicii prin revitalizarea ecosistemului naţional în domeniul tehnologiilor semiconductoare prin dezvoltarea şi transferul tehnologic de produse şi servicii pentru industrii integratoare cheie, informează un comunicat al Reprezentanţei CE în România.

În cadrul intervenţiei sale, Ramona Chiriac a reiterat faptul că microelectronica este de o importanţă crucială pentru viitorul nostru european şi pentru agenda prosperităţii şi a securităţii care ghidează acţiunile noii Comisii. „Mă bucur să văd că România îşi concentrează atenţia asupra acestui domeniu strategic, esenţial atât pentru dezvoltarea tehnologică şi economică a Europei, cât şi pentru creşterea competitivităţii economiei europene în contextul geoeconomic actual”, a precizat Ramona Chiriac, în comunicatul citat.

Aceasta a subliniat că Uniunea Europeană (UE) nu va fi doar un simplu spectator în această transformare globală. Având numeroase avantaje strategice, inclusiv capacităţi de cercetare de ultimă generaţie şi infrastructuri tehnologice avansate, UE este hotărâtă să îşi consolideze rolul şi să devină un actor global esenţial în industria semiconductorilor. În acest context, România are astfel o oportunitate de a se poziţiona strategic în acest sector, beneficiind de contextul şi sprijinul european.

„Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România beneficiază de o alocare de 400 de milioane de euro, sumă care susţine atât companiile mari, cât şi IMM-urile şi universităţile. Această investiţie vizează dezvoltarea competenţelor, protejarea proprietăţii intelectuale şi accelerarea implementării tehnologiilor avansate, precum şi coordonarea la nivel european. La fel ca în cazul celorlalte investiţii şi reforme prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Comisia Europeană oferă sprijin constant pentru implementarea acestei investiţii, inclusiv prin furnizarea de îndrumare tehnică”, a declarat Ramona Chiriac.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România a reamintit inclusiv faptul că, la finalul aului 2023, Consiliul Uniunii Europene, reprezentând statele membre, şi Parlamentul European au aprobat Actul European privind Cipurile. Acest act reprezintă un pas important pentru consolidarea ecosistemului semiconductorilor din UE, asigurarea rezilienţei lanţurilor de aprovizionare şi reducerea dependenţelor externe.

Evenimentul de lansare a Platformei pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS) s-a desfăşurat la Bucureşti, în prezenţa autorităţilor naţionale.

Omul de încredere al lui Donald Trump sugerează că Biden, nu Rusia, a încercat să încline balanța în alegerile recente din România

Elena Lasconi: Mi-aş dori, din suflet m-aş dori asta, ca domnul Bolojan să ajungă la Cotroceni şi să se ridice la nivelul aşteptărilor societăţii/ Liderul USR aşteaptă ”transparentizare şi cauzele anulării alegerilor”