Şefi din COSR, achitaţi definitiv în dosarul echipamentului de slabă calitate de la Jocurile Olimpice

Este vorba de Ioan Dobrescu – secretar general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în 2016, Georgia Mişcă – consilier juridic, Carmen Trocan – director juridic şi Răzvan Silviu Dumbravă – director economic.

În acelaşi dosar a fost achitată şi Ileana Sabina Dumitrache – administratorul firmei care a furnizat echipamentul cu probleme de calitate.

Aceştia au fost trimişi în judecată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în decembrie 2020, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

După patru ani de procese, judecătorii au dispus achitarea celor cinci inculpaţi, pe motiv că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Procurorii susţineau în rechizitoriu că, în cursul anului 2016, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a achiziţionat de la o societate comercială echipament sportiv pentru asigurarea necesarului delegaţiei României la Jocurile de la Rio, cât şi pentru protocol.

Ulterior, explicau anchetatorii, s-a stabilit că echipamentul sportiv a fost de slabă calitate, aspect ce a dus la „un comportament defectuos al articolelor de echipament sportiv, ce a influenţat caracteristicile de confort pentru sportivii participanţi”.

„Pentru patru dintre inculpaţi, Ioan Dobrescu – secretar general, Georgeia Mişcă – consilier juridic, Carmen Trocan – director juridic şi Răzvan Silviu Dumbravă – director economic, s-a reţinut că, în calitate de reprezentanţi ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu au respectat procedura de achiziţionare a echipamentului sportiv prevăzută de legea privind atribuirea contractelor de achiziţie publică”, indicau procurorii.

Conform acestora, prin încălcarea dispoziţiilor legale, cei patru au semnat contractul de furnizare a echipamentului sportiv în valoare de 715.935 lei, fără TVA (859.122 lei, inclusiv TVA) şi au semnat referatul prin care s-a aprobat plata contravalorii echipamentului sportiv către societatea vânzătoare, cauzând Comitetului Olimpic şi Sportiv Român o pagubă în cuantum de 256.231 lei, fără TVA (307.477,2 lei, inclusiv TVA).

Cea de-a cincea persoană, reprezentantă a societăţii comerciale ce a furnizat echipamentul sportiv, ar fi înlesnit crearea pagubei în patrimoniul COSR prin negocierea condiţiilor de încheiere şi executare a contractului.

Ancheta în acest caz a început după ce presa a relatat că echipamentul pentru sportivii români care participau la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro s-a rupt şi decolorat chiar în timpul întrecerilor.

Vicepreședinte ASPES: România, pe marginea prăpastiei. Incompetența și cinismul unei clase politice dezinteresate de cetățeni

Remus Pricopie: Extremiştii nu sunt la 40%, dar, în condiţiile unor bâlbâieli ilogice din partea ”partidelor clasice”, pot avea chiar doi condidaţi în turul 2/ Nicuşor Dan, pentru moment, nu este considerat «colacul de salvare» al democraţiei