Şeful Agenţiei Spaţiale Europene respinge temerile privind diminuarea cooperării europene în domeniul spaţial, în pofida unui posibil acord al Italiei cu Starlink

Şeful Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a respins joi îngrijorările legate de o posibilă scădere a cooperării în Europa, pe măsură ce Italia îşi urmăreşte propriul drum în operaţiunile cu rachete şi analizează un potenţial acord cu Starlink a lui Elon Musk pentru sateliţi, transmite Reuters.

Avio, compania italiană, urmează să preia operaţiunile rachetei Vega C în numele ESA, desprinzând racheta construită în Italia de la principalul operator european de lansare, Arianespace. În acelaşi timp, Roma evaluează posibile acorduri de furnizare cu Starlink, iar Elon Musk a declarat luni că este „pregătit să ofere Italiei cea mai sigură şi avansată conectivitate”.

”Observăm cu atenţie câtă naţionalizare are loc şi câtă activitate europeană există. Spaţiul devine din ce în ce mai strategic şi important. Este, de asemenea, clar că investiţiile în spaţiu sunt în creştere… Rolul meu este să subliniez beneficiul pentru ţările europene de a participa la programele europene, mai degrabă decât la cele naţionale”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pentru Reuters.

Aceste declaraţii au avut loc la câteva săptămâni după ce Comisia Europeană a anunţat fonduri pentru mult aşteptata constelaţie IRIS², destinată să ofere comunicaţii sigure pentru guvernele şi agenţiile europene.

”Este o dimensiune atât de mare… încât necesită o abordare europeană. Aveţi nevoie de programe europene”, a adăugat Aschbacher.

În acelaşi timp, relaţia puternică a prim-ministrului italian, Giorgia Meloni, cu Musk a ridicat întrebări, având în vedere legăturile sale cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump.

În contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu răspunsurile la postările de pe reţelele sociale ale lui Musk, Aschbacher a refuzat să comenteze despre impactul acestora asupra modului în care ESA îşi desfăşoară activitatea.

ESA a apelat la SpaceX pentru a lansa unele încărcături europene într-o perioadă în care accesul regiunii la spaţiu a fost limitat.

Agenţia interguvernamentală formată din 22 de naţiuni, fondată acum 50 de ani pentru a unifica eforturile în domeniul lansatoarelor şi sateliţilor, se află într-un an crucial pentru reconstrucţia accesului independent la spaţiu, după mai multe întârzieri.

Planurile de lansare ale ESA includ lansarea rachetei Ariane 6 în februarie 2025, după un prim zbor amânat în iulie 2024. În total, ESA plănuieşte cinci lansări pentru anul 2025, faţă de şase, cât îşi propusese iniţial.

Totodată, Vega C a revenit în spaţiu în decembrie, după ce a eşuat în prima sa lansare comercială în decembrie 2022, restaurând un al doilea pilon al accesului Europei la orbită. În 2025, Vega C va efectua patru lansări, potrivit oficialilor ESA.

 

‘Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă: dezvăluirea unui important bancher ar trebui să ne pună pe gânduri

Autospecială de poliţie, implicată în accident în Bucureşti. O poliţistă aflată pe locul din dreaptă-faţă a fost rănită