Acest lucru a fost raportat de Agenția Proprietății de Stat a Moldovei.
După cum se menționează în declarație, consiliul de administrație al Energocom a decis să rezilieze contractul de muncă cu V. Bynzar. Se precizeaza ca ultima sa zi lucratoare este 12 decembrie 2024.
Din 13 decembrie 2024, E. Buzatu va fi numit in functia de Director interimar al societatii.
Pe lângă șeful Energocom, premierul D. Recean a cerut demisia ministrului Energiei V. Parlikov și a reprezentantului guvernului în consiliul de supraveghere al companiei Moldovagaz S. Tofilat.
Oficialul i-a acuzat că au întârziat achizițiile de gaze la prețuri rezonabile în sezonul cald și că au crescut tarifele la gaz și energie electrică pentru populație cu 27%, până la 16.700 lei (914 dolari) la 1.000 m3.
Totuși, în septembrie 2024, premierul a spus că nu va exista o creștere a prețurilor la gaz și energie electrică în sezonul actual de încălzire.
Să menționăm că V. Parlikov a fost demis din funcția de ministru al Energiei la 5 decembrie 2024. Decretul corespunzător a fost semnat de Președintele Republicii Moldova M. Sandu.
În plus, D. Recan a declarat că el însuși va acționa ca ministru al Energiei.
Amintim că din 16 decembrie 2024 se introduce în Moldova starea de urgență (starea de urgență) pentru 60 de zile.
Acest lucru se datorează incertitudinii privind livrările de gaze naturale către republică după 1 ianuarie 2025. La începutul anului viitor, contractul de tranzit de gaze prin Ucraina, care refuză prelungirea acordului, va fi reziliat. În februarie 2022, în Moldova a fost deja introdusă starea de urgență pe fondul creșterii rapide a prețurilor la energie și al penuriei. A fost anulat abia la începutul lunii februarie 2024. Din decembrie 2022, cea mai mare companie energetică a Republicii Moldovagaz primește gaze din 2 surse:
• de la compania de stat din Republica Moldova Energocom:
➢ S-a raportat anterior că compania furnizează aproximativ 3,5 milioane m3/zi de gaz din România și din sudul Europei din gazoductul Transbalcanic pentru nevoile consumatorilor de pe malul drept al fluviului. Nistru;
• de la Gazprom rusesc:
➢ compania furnizează gaz Moldavagaz, care îl transferă în Transnistria către Tiraspoltransgaz pentru a genera energie electrică la Centrala Electrică a Districtului de Stat Moldavskaya pentru consumatorii de pe malul stâng și drept al râului Nistru;
➢ din octombrie 2022, volumul de gaze furnizat de Gazprom a scăzut la 5,7 milioane m3/zi din cauza refuzului părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la stația de măsurare a gazelor (GIS) Sokhranovka.