Pentru că, „dacă nu eşti la masa jocului geopolitic, eşti în meniu”, a apreciat Borrell în declaraţii către presă, la sosirea la summitul informal al liderilor UE care are loc vineri la Budapesta, conform agerpres.ro.
„Dacă nu eşti decident, alţii vor decide în locul tău” şi „pentru a fi decidenţi, europenii trebuie să fie mai uniţi, pentru că fiecare dintre noi separat nu contează în lume, în lumea giganţilor mult mai tranzacţională în care interesele vor fi mai importante decât valorile”, a continuat el.
În acest context, şeful diplomaţiei europene a subliniat că UE nu îşi poate „externaliza” securitatea, aşa că trebuie să investească mai mult în apărare şi tehnologie. Şi „să continuăm să susţinem” Ucraina, deoarece „orice s-ar întâmpla în Statele Unite, avem interesele noastre, avem valorile noastre”, consideră Borrell.
„Faptul că Statele Unite şi-au ales un preşedinte care va avea idei specifice despre cele mai importante chestiuni din lume, despre Ucraina, despre Orientul Mijlociu, despre relaţiile cu China, presupune ca europenii să înţeleagă clar care este misiunea lor”, a insistat Borrell.
Şi „cea mai importantă misiune este să facem din Europa o putere, ca entitate suverană, capabilă să acţioneze, fără a ne subcontracta securitatea nimănui altcuiva, pentru că nimeni nu va fi responsabil de securitatea noastră”, a insistat el.
Chiar dacă, „indiferent dacă ne place sau nu, Statele Unite sunt partenerul nostru economic, politic, cultural, lingvistic”, UE trebuie „să apese pedala de acceleraţie”, inclusiv în lupta împotriva schimbărilor climatice, a spus Borrell.
„Nu poţi opri natura. Clima va continua să se schimbe şi nu ne putem permite să pierdem patru ani în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat el, dând ca exemplu „catastrofa naturală” din Valencia.
„Uitaţi-vă la consecinţe. Este ceva asupra căruia trebuie să acţionăm (…) să facem lumea să înţeleagă” că schimbările climatice „nu reprezintă o problemă a europenilor, ci reprezintă o problemă pentru întreaga umanitate”. La fel cum „Ucraina nu este doar o problemă europeană; este o problemă de securitate internaţională şi de respectare a legii”, a mai explicat şeful diplomaţiei europene.