Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Luciana Antoci, susţine că educaţia şi sănătatea au nevoie de bugete multianuale, pentru a permite angajarea unor proiecte pe termen mediu şi lung, ea afirmând că în prezent modul de lucru este „doar din aproape în aproape”.
”Este esenţial ca pentru educaţie şi pentru sănătate să poată fi votat un buget multianual. Bugetul anual presupune să avem la dispoziţie sume fragmentate, care nu permit angajarea unor proiecte pe termen mediu şi lung. Practic, noi lucrăm, în educaţie, doar din aproape în aproape”, a declarat Luciana Antoci, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Iaşi.
Ea consideră că educaţia şi domeniul medical au probleme sistemice, care presupun costuri mari, dar şi resurse umane importante.
„Până când nu vom avea, ca în alte state civilizate, un buget multianual care să permită angajarea de cheltuieli pe termen lung nu vom reuşi să rezolvăm aceste probleme. Cred că anii următori vor aduce astfel de rezolvări pentru zona de educaţie”, a precizat Luciana Antoci.
Întrebată ce proiecte ar putea fi derulate dacă ar exista modelul bugetului multianual, Antoci a dat ca exemplu reducerea abandonului şcolar, proiect care presupune nişte costuri ce trebuie prevăzute pentru o perioadă de cel puţin doi ani.
„Dacă vreau să fac un proiect pentru reducerea abandonului şcolar, cheltuielile trebuie angajate pe termen multianual. Eu calculul pe abandon îl fac la final de an şcolar. Văd câţi elevi au promovat şi dintre cei care nu au promovat mă uit în ce situaţie sunt. Fie au o situaţie şcolară neîncheiată, fie sunt corigenţi, fie au abandonat deja şcoala. Ca să pot să fac calculele acestea am nevoie măcar de o perspectivă de doi ani, pentru că un an este insuficient. Ca să gândesc un asemenea proiect am nevoie să angajez nişte costuri, nu pot face asta dintr-un buget anual”, a adăugat şeful ISJ Iaşi, Luciana Antoci.