Interesul publicului şi al presei poloneze pentru expoziţia „Un ochi râde, altul plânge. Arta românească în colecţia Ovidiu Şandor”, unul dintre principalele evenimente ale Sezonului Cultural România-Polonia în 2025, continuă să crească şi la o lună de la vernisaj. 4.000 de persoane au vizitat expoziţia în primele patru săptămâni, iar ecoul în presa poloneză este impresionant, cu peste 25 de recenzii, articole şi preluări, potrivit bilanţului Institului Cultural Român.
Retrospectiva a fost remarcată de presa naţională poloneză, de publicaţii precum „Gazeta Wyborcza”, „Polityka”, „Vogue Polska”, „Wysokie obcasy”, „Szum”, de televiziunea şi radioul publice. Acestora li se adaugă recomandări în presa de limba engleză, specializată în arta Europei Centrale şi de Est, precum „Contemporary Lynx”, ori la radiourile de divertisment, preluări pe bloguri şi conturi de influenceri pe reţelele de socializare.
Criticii polonezi remarcă amplitudinea expoziţiei – lucrările acoperă un arc temporal de 140 de ani, de la 1882 la a doua decadă a secolului XX –, importanţa artiştilor selectaţi şi valoarea de mărturie a operei sau biografiei acestora pentru zbuciumatul secol XX.

Analizând selecţia şi conceptul curatorial, Anna Batko notează într-o amplă recenzie în „Vogue Polska”: „Expoziţia de la Centrul Internaţional pentru Cultură este consistentă şi, chiar dacă favorizează anumite fenomene, se dovedeşte a fi suficient de reprezentativă pentru a permite atât o viziune cronologică, cât şi una care problematizează fenomenul artei moderne din România, care gravitează în jurul identităţii, istoriei şi politicii, avangardei internaţionale şi folclorului local. Însuşi titlul (…) accentuează nu doar tragismul istoriei secolului XX, puternic marcat de sisteme totalitare, ci şi un amestec specific de absurd şi grotesc. Dacă artiştii români au ceva caracteristic, dincolo de originea lor, acel ceva este tocmai capacitatea de a trăi realitatea în dimensiunea ei tragicomică. Umorul negru devine aici nu doar o formă de expresie artistică, ci şi o strategie de supravieţuire”.
Polonia şi România au făcut faţă unor provocări similare în secolul trecut, astfel că este firesc ca specialiştii polonezi să compare şi cele două scene artistice. Piotr Sarzyński, unul dintre cei mai respectaţi critici de artă polonezi, notează în „Polityka”: „involuntar, găsim o mulţime de paralele cu propria noastră istorie recentă şi este interesant să confruntăm modul în care artiştii români şi polonezi au făcut faţă provocărilor lumii înconjurătoare.”
Agata Wąsowska-Pawlik, directoarea Centrului Internaţional pentru Cultură din Cracovia (MCK), a declarat pentru ziarul „Gazeta Wyborcza”: „ambiţia curatorilor polonezi , dr. Monika Rydiger şi dr. Lukasz Galusek, a fost aceea de a ţese o poveste vizuală despre România prin intermediul biografiilor individuale ale artiştilor. «Prin ochelarii» lui Ovidiu Şandor, care este şi co-curator al expoziţiei, putem privi această artă din «interior» şi putem urmări dilemele identitare ale artiştilor care caută răspunsul la întrebarea «cine sunt eu?».”

Şi Joanna Pottle observă într-o recenzie publicată de revista de artă „Contemporary Lynx” această privire dinspre interior asupra artei din România: „Expoziţia se remarcă nu numai prin amploarea sa (…), ci şi prin perspectivă. Adesea, arta din aşa-numita „Europă de Est” este citită dintr-o perspectivă externă, occidentală. Aici (…) arta românească este prezentată în termenii săi proprii, în dialog cu ea însăşi de-a lungul generaţiilor şi în conversaţie cu arta din regiune”.
Evenimente conexe cu invitaţi din România şi Polonia
Expoziţia este, totodată, punctul de pornire spre o explorare a principalelor fenomene artistice, sociale şi istorice ale României secolului XX, în oglindă cu cele din Polonia. În primele patru săptămâni au avut loc cinci evenimente conexe – tururi ghidate de autor, discuţii şi proiecţii de film cu invitaţi polonezi şi români, care au reflectat asupra actului de a colecţiona, modului în care spaţiul urban oglindeşte procesele sociale şi culturale, consecinţelor sociale, aşa cum sunt ele redate în literatură, teatru şi film, restrângerii drepturilor de reproducere în România ceauşistă.
În zilele de 25 şi 26 aprilie, criticul de artă Erwin Kessler este invitatul Centrului Internaţional pentru Cultură şi al Institutului Cultural Român de la Varşovia. Acesta va prezenta evoluţia diverselor tendinţe din arta românească, de la cele înrădăcinate în tradiţie la cele inspirate de curentele artistice europene, şi va oferi un tur ghidat de autor al expoziţiei.
Expoziţia este deschisă în perioada 8 martie – 20 iulie 2025 şi cuprinde peste 170 de opere semnate de peste 60 artişti reprezentativi pentru istoria recentă a artelor vizuale româneşti.
Expoziţia şi evenimentele conexe fac parte din programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025, care include, în perioada iunie 2024 – noiembrie 2025, sute de activităţi din diverse domenii artistice la o scară nemaiîntâlnită în relaţiile culturale dintre cele două ţări.
Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutul „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, pentru partea polonă.