Situație alarmantă: un sistem crucial de curenți oceanici a început să încetinească. Primele efecte se văd deja în apele SUA

Circulația meridională de răsturnare a Atlanticului, cunoscută sub numele de AMOC, funcționează ca o bandă transportoare vastă, transportând căldură, sare și apă dulce prin ocean și influențând clima, vremea și nivelul mării în jurul planetei.

Inundațiile de coastă sunt cauzate de o serie de factori, principalul dintre aceștia fiind creșterea nivelului mării determinată de schimbările climatice, dar AMOC joacă, de asemenea, un rol esențial în nord-est, potrivit studiului publicat vineri de Asociația Americană pentru Progresul Științei.

Oamenii de știință au utilizat date provenite de la mareografe – instrumente care monitorizează schimbările nivelului mării – combinate cu modele oceanice complexe pentru a calcula modul în care AMOC a afectat inundațiile din regiune în ultimele decenii.

Ei au descoperit că, între 2005 și 2022, până la 50% din inundațiile de-a lungul coastei de nord-est au fost cauzate de slăbirea AMOC. Mai detaliat, asta înseamnă că creșterea nivelului mării cauzată de AMOC a contribuit la până la opt zile de inundații pe an în această perioadă.

Modelele folosite de oamenii de știință oferă și o privire asupra viitorului, permițându-le să prevadă frecvența inundațiilor de coastă în nord-est cu până la trei ani în avans, conform studiului.

Ideea că AMOC influențează creșterea nivelului mării în această regiune nu este nouă, dar acest studiu este primul care constată că aceasta afectează în mod substanțial frecvența inundațiilor, a declarat Liping Zhang, autor al studiului și cercetător în cadrul Laboratorului de Dinamică a Fluidelor Geofizice, parte a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

Există două motive principale pentru care AMOC afectează creșterea nivelului mării, a declarat David Thornally, profesor de științe oceanice și climatice la University College London, care nu a participat la cercetare.

Un AMOC puternic este de obicei asociat cu ape dense și adânci care curg de-a lungul limitei vestice a Atlanticului de Nord. Când AMOC slăbește, apa devine mai puțin densă, ocupând literalmente mai mult spațiu și alimentând creșterea nivelului mării. O AMOC mai slabă afectează și curgerea Curentului Golfului, determinând apa să se întoarcă pe platforma continentală și crescând nivelul mării la coastă.

Creșterea nivelului mării este o problemă uriașă și urgentă pentru societate, pe măsură ce clima se încălzește, fiind vital să înțelegem mai bine cum este afectată, a declarat Zhang pentru CNN. Inundațiile costiere pot „remodela mediul costier… (și) reprezintă o amenințare atât pentru viețile oamenilor, cât și pentru infrastructura din regiunile costiere”, a spus ea.

Concluziile vor fi foarte utile pentru a ajuta societatea să prevadă și să planifice mai bine inundațiile costisitoare și devastatoare, a declarat Thornally de la UCL pentru CNN.

„Un studiu de acest gen este o modalitate bună de a demonstra impactul zilnic al schimbărilor AMOC, în loc să invocăm scene dramatice din filmele de dezastre de la Hollywood, care sunt exagerate și, prin urmare, ușor de ignorat”, a declarat el pentru CNN, referindu-se la filmul The Day After Tomorrow, care descrie lumea cufundată într-un îngheț profund după prăbușirea AMOC.

Deoarece cercetarea se bazează pe modele climatice, rezultatele vor depinde de cât de bine acestea reprezintă fizica lumii reale, a avertizat el. „Rezoluția înaltă înseamnă că probabil funcționează bine – și poate imita modelele observate ale nivelului mării – dar nu va fi perfectă”, a spus el, mai ales că aceasta este o zonă complexă a oceanului, unde se întâlnesc diferite curenți.

Gerard McCarthy, oceanograf la Universitatea Maynooth din Irlanda, care nu a participat la cercetare, a declarat că studiul este important deoarece arată „cum AMOC poate ajuta la prezicerea nivelurilor extreme ale mării de-a lungul acestei coaste”.

O serie de cercetări recente au indicat semne că AMOC ar putea să se slăbească semnificativ în următoarele decenii, pe măsură ce schimbările climatice încălzesc oceanele și topesc gheața, perturbând echilibrul delicat dintre căldură și salinitate. Acest lucru ar avea efecte catastrofale la nivel planetar, inclusiv asupra creșterii nivelului mării.

„Știința nu este încă clară”, a spus McCarthy, dar un colaps ar fi un «eveniment cu impact puternic și este esențial să știm la ce să ne așteptăm».

Analiză AFP| Alegeri mai strânse ca niciodată: Europa este șocată de cât de multă tensiune s-a acumulat în România

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rusia a pierdut 972.600 de soldați pe frontul din Ucraina de la începutul invaziei