Situație care provoacă un șoc în SUA, din cauza măsurilor lui Donald Trump: Copil cu cancer, expulzat

Cazul unei fetiţe în vârstă de doi ani, expulzată împreună cu mama sa în Honduras, care se află în faţa unui judecător federal din statul Louisiana (sud), este cel mai recent caz care pune sistemul judiciar american în conflict deschis cu puterea executivă.

Judecătorul Terry Doughty a programat o audiere pentru 16 mai pentru a „risipi suspiciunea noastră că guvernul tocmai a expulzat un cetăţean american fără un proces echitabil”, conform unui document judiciar făcut public vineri.

Aceasta subliniază că legislaţia americană interzice expulzarea unui cetăţean american în altă ţară.

Potrivit hotărârii judecătoreşti, administraţia Trump nu contestă faptele, dar afirmă că expulzarea copilului, identificat prin iniţialele „V.M.L.”, este un răspuns la cererea expresă a mamei, care a fost ea însăşi expulzată în Honduras pentru că se afla ilegal în Statele Unite.

„Guvernul susţine că acest lucru este normal, deoarece mama doreşte ca copilul să fie expulzat împreună cu ea. Dar instanţa nu are cunoştinţă de acest lucru”, a contestat judecătorul forma deciziei.

Fetiţa a fost expulzată împreună cu mama sa, după ce a fost reţinută de Serviciul de Imigrări şi Vamă (ICE), chiar dacă avocaţii tatălui au depus o cerere de urgenţă pentru eliberarea ei.

American Civil Liberties Union (Aclu) şi National Immigration Project (NIP) au denunţat soarta fetiţei americane născută în Statele Unite.

Iar în comunicate de presă, ONG-urile au condamnat şi „expulzarea de către ICE în New Orleans a cel puţin două (alte) familii, inclusiv două mame şi copiii lor”.

Printre acestea, un băiat de patru ani are o „formă rară de cancer” şi o „mamă (este) însărcinată”, a precizat Aclu.

La rândul său, o responsabilă a NIP, Gracie Willis, a afirmat că este „îngrozitor (…) că ICE are un acord tacit de a aresta şi expulza copii americani”.

Expulzările au avut loc vineri în zori din Louisiana, potrivit asociaţiilor

Disputele legate de imigraţia ilegală se înmulţesc în Statele Unite.

Există cazul emblematic al lui Kilmar Abrego Garcia, un salvadorian expulzat pe nedrept de Statele Unite într-o mega-închisoare din ţara sa de origine şi a cărui revenire a fost ordonată de justiţia americană, dar fără succes.

Preşedintele Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale o prioritate absolută, vorbind despre o „invazie” a „criminalilor din străinătate” şi organizând raiduri ale poliţiei.

Confruntat cu hotărâri judecătoreşti nefavorabile, executivul s-a angajat într-o confruntare cu justiţia, anturajul preşedintelui denunţând „tirania” judecătorilor.

Vineri, poliţia federală FBI a arestat un magistrat în mijlocul tribunalului din Milwaukee, Wisconsin (nord), pentru „obstrucţionarea” arestării unui imigrant.

Donald Trump, care se afla la Roma şi la Vatican pentru funeraliile Papei Francisc, a comentat din nou cazul sâmbătă pe conturile sale, făcând apel la „JUSTIŢIE curajoasă în ţara noastră”.

El l-a atacat pe predecesorul său „Joe Biden, escrocul, care ne-a distrus ţara cu nebunia sa de a deschide frontierele, lăsând să intre tot felul de criminali, traficanţi de droguri, gangsteri şi chiar bolnavi mintal (…) provocând un haos ca niciodată până acum”.

Adresându-se apărătorilor drepturilor, miliardarul ultraconservator a declarat că este „imposibil să existe procese pentru milioane şi milioane” de imigranţi.

„Ştim cine sunt infractorii şi trebuie să îi scoatem din Statele Unite ale Americii – RAPID!”.

Reacţionând recent la aceste expulzări, judecătoarea Sonia Sotomayor, unul dintre cei trei judecători progresişti de la Curtea Supremă din Washington, a făcut referire la precedentul istoric al „regimurilor fără lege”.

„Dar sistemul juridic al ţării noastre este acolo pentru a preveni apariţia lor, nu pentru a o facilita”, a spus ea.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Donald Trump Jr. și Gila Gamliel vor participa la Trump Business Vision 2025, în Bulgaria

China: Tudorie a marcat, iar echipa sa, Wuhan Three Towns, a învins pe Tianjin cu 2-1