Șoc fără precedent pe Wall Street: Compania star a Americii se prabuseste în fața asaltului ‘unicornului’ din China

Vânzările care au lovit întreg sectorul tehnologic au început după ce progresele realizate de un startup chinez în domeniul inteligenței artificiale i-au determinat pe investitori să pună sub semnul întrebării capacitatea Statelor Unite de a-și menține poziția de lider în acest sector, în contextul în care cheltuie miliarde de dolari pentru cipuri.

Săptămâna trecută, startup-ul chinez DeepSeek a lansat un nou model de inteligență artificială în limbaj larg, ale cărui performanțe sunt comparabile cu cele ale rivalilor americani OpenAI și Meta, dar susține că utilizează mult mai puține cipuri Nvidia, conform unui raport Financial Times.

Această inovație a provocat o undă de șoc pe piețe, iar investitorii au început să reevalueze viitorul investițiilor în hardware-ul pentru inteligența artificială. În acest context, Broadcom a pierdut 15%, Microsoft a scăzut cu 4%, iar indicele american Nasdaq a pierdut 3%.

Investitorul în capital de risc Marc Andreessen a comparat noul model chinez cu „momentul Sputnik al IA”, o aluzie la momentul în care Uniunea Sovietică a șocat Statele Unite prin lansarea primului satelit pe orbită.

Declinul nu a afectat doar companiile de tehnologie tradiționale. Siemens Energy, care furnizează echipamente electrice pentru infrastructura IA, a înregistrat o scădere de 22%, iar Schneider Electric, un producător francez de produse pentru energie electrică, care a investit masiv în centrele de date, a scăzut cu 9,2%.

Pentru unii, vânzarea companiilor care produc „târnăcoapele și lopețile” revoluției inteligenței artificiale aduce aminte de prăbușirea prețului acțiunilor Cisco în timpul bulei dotcom.

Nvidia, Broadcom și alți producători de cipuri au profitat de cursa din Silicon Valley pentru a construi grupuri de cipuri din ce în ce mai mari, despre care au susținut că sunt esențiale pentru dezvoltarea continuă a capacităților inteligenței artificiale, susținute de figuri precum Elon Musk, șeful xAI, și Sam Altman, de la OpenAI.

În ultimele săptămâni, Jensen Huang, directorul executiv al Nvidia, și Hock Tan, de la Broadcom, au declarat că se așteaptă ca frenezia construirii de centre de date să continue până la sfârșitul acestui deceniu.

„Acest lucru arată cât de vulnerabilă este încă tranzacția cu inteligență artificială, la fel ca orice tranzacție care se bazează pe consens și pe presupunerea unui avans incontestabil”, a comentat Luca Paolini, strateg șef la Pictet Asset Management.

„Pare categoric fals faptul că „China a duplicat OpenAI pentru 5 milioane de dolari” și nu credem că merită să mai discutăm”, au scris analiștii de la Bernstein într-o notă adresată clienților.

Unii cercetători au speculat chiar că DeepSeek ar fi reușit să economisească la costurile de formare prin utilizarea celor mai recente modele de la OpenAI, sugerând că, deși a reușit să reproducă rapid evoluțiile din SUA, va fi mai greu pentru startup-ul chinez să devină un competitor de top.

Conform UBS, investițiile în inteligența artificială ale companiilor americane de tehnologie cu capitalizare mare au atins 224 de miliarde de dolari anul trecut și se estimează că această sumă va ajunge la 280 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Schimbare majoră în fiscalitate: ANAF nu va mai putea aplica legea după bunul plac

Nicuşor Dan prezintă marţi acţiunile concrete pentru implementarea rezultatelor referendumului local de anul trecut