Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) estimează un profit de 6 milioane de lei anul acesta şi venituri de aproximativ 75 milioane de lei. Pentru anul 2025, compania vizează creşterea veniturilor şi profitului în marje cu cel puţin 10% mai mari faţă de acest an. Nivelul investiţiilor se apropie de 30 milioane de lei, în 2024.
”Pentru Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – SAPE SA, anul 2024 a fost unul de excepţie, marcând o etapă importantă în evoluţia sa financiară şi operaţională. În acest an, SAPE SA înregistreză o creştere importantă a veniturilor şi a profitului net. Profitul preliminat depăşeşte cu 30% estimările stabilite la începutul anului, demonstrând eficienţa strategiilor implementate şi capacitatea companiei de adaptare la provocările pieţei. Veniturile totale vor atinge la finalul exerciţiului financiar pragul de 75 milioane lei, iar marja de profit se va menţine la un nivel ridicat, consolidând sustenabilitatea financiară a companiei. Aceste rezultate reflectă atât îmbunătăţirea proceselor interne, cât şi eficienţa investiţiilor financiare şi corporale”, anunţă compania.
În anul 2024, SAPE a virat la bugetul general consolidat sub formă de dividende, taxe, impozite directe şi indirecte şi contribuţii în valoare totală de 30 milioane de lei.
”Anul 2024 a fost marcat de mai multe realizări strategice, care au contribuit la consolidarea poziţiei companiei pe piaţă: Execuţia proiectului ”Dârvari 2”, centrală electrică fotovoltaică cu putere instalată de 5 MWh şi componentă de stocare a energiei de 1 MW, primul proiect finalizat, ce a fost dezvoltat de o companie de stat cu fonduri nerambursabile din cadrul PNRR; Investiţii în tehnologii inovatoare, care vor creşte eficienţa operaţională şi vor permite reducerea costurilor pe termen lung, prin construirea unei instalaţii de producere a hidrogenului verde. Şi acest proiect, ”Hidrogen HY S.A.P.E. 10”, s-a calificat pentru finanţare din fonduri nerambursabile”, precizează compania.
Impactul dezvoltării acestor proiecte se reflectă în crearea de noi locuri de muncă, contribuind la dezvoltarea forţei de muncă locale şi la reducerea şomajului în zonă.
”Estimăm că anul acesta vom depăşi 6 milioane de lei profit, la un venit de aproximativ 75 milioane de lei, iar nivelul investiţiilor se va apropia de 30 milioane de lei, o cifră egală cu cea a sumelor virate către diferitele bugete ale statului. La un număr de 49 de angajaţi, cu un salariu mediu net lunar de circa 7.500 lei, SAPE obţine rezultate remarcabile, care ne motivează să continuăm pe aceeaşi traiectorie ascendentă”, spune Bogdan Nicolae Stănescu, preşedintele directoratului SAPE.
2024 a fost un an cu multe provocări, cu oportunităţi, cu reuşite, dar şi cu neîmpliniri, afirmă Stănescu, referindu-se la respingerea ofertelor pentru realizarea ”Studiului de Fezabilitate şi Documentaţia tehnico economică aferente obiectivului de investiţii Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarniţa – Lăpuşteşti”.
”Am depus toate eforturile, am flexibilizat caietul de sarcini, am angajat experţi în domeniul hidroenergetic special pentru această licitaţie. Din păcate, ofertele nu au răspuns cerinţelor, astfel încât Comisia de evaluare a trebuit să le respingă. În plus, nu ne-a ajutat nici cadrul legislativ, în special cel privind condiţionalităţile de mediu. Nici nu a fost o voinţă clară, fermă şi asumată printr-un act normativ, astfel încât acest proiect să fie declarat strategic, de importanţă naţională, iar condiţionalităţile de mediu să fie mai facil de îndeplinit. Susţin, în continuare, cu tărie, că proiectul hidroenergetic Tarniţa – Lăpuşteşti este o necesitate pentru sistemul energetic naţional, pentru securitatea energetică a ţării, dar şi a întregii regiuni şi de aceea trebuie realizat! Pe de altă parte, ne mândrim că suntem prima companie a statului român care a finalizat un proiect de producere a energiei din fonduri PNRR: Dârvari 2”, adaugă el.
De asemenea, compania s-a calificat pentru accesarea de fonduri europene pentru proiectul său de stocare prin utilizarea hidrogenului.
”Regretăm că nu am reuşit să obţinem finanţarea construcţiei termocentralei Titan din fonduri nerambursabile. Obiectivul asumat al SAPE este să construim această termocentrală, dar cu fonduri proprii şi împrumuturi bancare. Proiectul Titan Power răspunde perfect strategiei noastre, dar este şi o investiţie de mare importanţă pentru bucureşteni, pentru că va asigura apă caldă şi căldură în special pentru locuitorii din sectorul 3 al Capitalei. Iar, într-o a doua etapă, pe lângă energie electrică şi termică, va furniza şi agent de refrigerare. Chiar vrem să fim prima companie din ţară deţinută de statul român, care realizează o centrală în trigenerare de asemenea capacitate. De asemenea, anul acesta am continuat activitatea de administrare a participaţiilor statului în companii energetice. Unul dintre cele mai importante procese a fost cel privind consolidarea activităţilor de distribuţie ale Grupului PPC în România într-o singură entitate, precum şi cea de fuziune a celor două companii de furnizare ale grupului într-o singură companie. A fost un proces amplu, complex, un proces de succes pentru PPC şi pe care SAPE l-a dus la bun sfârşit în numele şi în favoarea statului român, precum şi a consumatorilor din România. Privim cu încredere spre viitor şi ne asumăm misiunea de a continua să aducem valoare acţionarilor, angajaţilor, comunităţii şi economiei naţionale. Planurile pentru următorul an includ investiţii suplimentare în extinderea capacităţilor de producţie, digitalizare şi dezvoltarea de noi business-uri. Totodată, în anul 2025, vizăm creşterea veniturilor şi profitului în marje cu cel puţin 10% mai mari faţă de acest an”, spune Stănescu.