Sociolog: Cine duce campanii prezidenţiale ca în 2014 nu ştie pe ce lume se află. Ce trăim în aceste luni nu e politică, ci război hibrid. Campaniile sunt virulente, bine finanţate, extrem de agile, atacând orice candidat non-Georgescu şi non-Simion

Sociologul Barbu Mateescu spune că cine duce campanii prezidenţiale ca în 2014 sau mai devreme „nu ştie pe ce lume se află”. El consideră că ceea ce trăiesc românii în aceste luni „nu este politică, campanie electorală sau consultanţă politică, ci cu totul altceva, şi anume război hibrid”. Potrivit sociologului, România este în situaţia Georgiei sau a Republicii Moldova, nu a Austriei sau Sloveniei. „Să vii cu mijloace politice uzuale ca să încerci să obţii voturi e o iniţiativă (…) complet insuficientă. E precum a da Distonocalm unui pacient care suferă de arsuri grave: medicamentul ajută, dar în cu totul alte circumstanţe”, notează sociologul. El mai spune că acum campaniile sunt „virulente, bine finanţate, extrem de agile, atacând orice candidat non-Georgescu şi non-Simion”.

„Trebuie să ai sute de oameni care să muncească non-stop pe TikTok şi Facebook, creând conturi, raportând conturi, producând mesaje, distribuindu-le. Sute de oameni pe TikTok, sute de oameni pe Facebook. Boţi şi scripturi de asemenea. Zilnic. Şi asta de dinainte de anunţarea candidaturii. După ce ai anunţat-o deja ai pierdut timp, adică zile decisive cât asamblezi echipa şi pui totul la punct. Rusia deja s-a mişcat în tot timpul ăsta”, afirmă Barbu Mateescu într-o postare pe Facebook.

Acesta consideră că în jur de 1% din cititorii statusului „înţeleg sau ştiu ce se întâmplă pe părţile online-ului românesc pe care nu le vizitează în mod direct”.

„Restul de 99% aţi fi terifiaţi. Campaniile sunt virulente, bine finanţate, extrem de agile, atacând orice candidat non-Georgescu şi non-Simion, până şi pe cei POTENŢIALI «avant la lettre», deci pre-emptiv. Absolut nimic nu s-a atenuat faţă de perioada de dinainte de turul doi. Absolut nimic nu se va atenua până la viitorul tur doi”, spune sociologul.

Mateescu menţionează, în aceeaşi postare, că şeful diviziei de Cyberint a SRI afirma, cu un an şi jumătate în urmă: „Dacă acea campanie e de dezinformare, de influenţă, un atac hibrid la ordinea constituţională, adică influenţează alegerile, înseamnă că voinţa electoratului, parte din Constituţie, e schimbată. Atunci noi ne folosim toate mijloacele şi forţa de care dispune un serviciu de informaţii pentru a elimina acea ameninţare (..) [avem capacitatea] de a contracara campaniile de pe social media, iar dacă e vorba de site-uri, le închidem. Dacă e vorba de persoane, luăm un mandat de securitate naţională”

„Să vedem, spuse orbul. Ce trăim în aceste luni nu este politică, campanie electorală sau consultanţă politică, ci cu totul altceva, şi anume război hibrid. Suntem în situaţia Georgiei sau Republicii Moldova, nu a Austriei sau Sloveniei. Să vii cu mijloace politice uzuale ca să încerci să obţii voturi e o iniţiativă cu eficienţă redusă sau, poate mai bine spus, complet insuficientă. E precum a da Distonocalm unui pacient care suferă de arsuri grave: medicamentul ajută, dar în cu totul alte circumstanţe”, încheie sociologul Barbu Mateescu.

PNL cere excluderea Elenei Lasconi din cursa prezidențială

Prejudiciu de 28,8 milioane de lei, reprezentând impozit pe venit, stabilit de inspectorii antifraudă ai ANAF pentru doi cetăţeni britanici