Sondaj: 80% dintre companiile din Germania asigură termene de plată – plățile se stabilizează

Cu toate acestea, lucrurile se pot schimba având în vedere riscurile de credit în creştere cauzate de acumularea plăţilor restante, arată sursa citată. În plus, pesimismul companiilor germane cu privire la situaţia lor actuală este la cote ridicate, în special în ceea ce priveşte incertitudinea politică internă şi perspectivele negative de afaceri. Drept urmare, strategiile de reducere a riscurilor sunt intensificate, relevă sondajul.

„Fără vreun nou eveniment major de risc care să afecteze economia germană, termenele de plată şi cifrele privind întârzierile de plată nu prezintă modificări semnificative, 80% dintre companiile participante la sondaj oferind termene de plată în 2024 (+1pt faţă de 2023), aproape la fel cu nivelul pre-pandemic (81%). Preferinţa generală pentru termene scurte de credit în Germania a rămas neschimbată, cu un termen mediu de plată de 32,1 zile în 2024, cel mai scăzut dintre toate ţările în care Coface realizează aceste studii”, se arată în comunicat.

Numărul de companii care au raportat întârzieri noi de plată în acest an s-a normalizat şi mai mult, până la 78% în 2024. Durata medie a întârzierilor de plată a crescut foarte uşor, până la 30,8 zile în 2024.

Riscurile de credit generate de plăţile restante

Cu toate acestea, riscurile de credit generate de plăţile restante acumulate între 6 luni şi 2 ani au crescut în 2024: 16% dintre companiile germane au raportat plăţi restante ultra-lungi care au o pondere de 2% sau mai mult din cifra de afaceri anuală (+7 puncte faţă de 2023). Sectorul utilaje este cel mai afectat, 30% dintre companiile din acest domeniu raportând plăţi restante în valoare de peste 2% din cifra de afaceri anuală, se mai arată în sondaj.

„Plăţile restante reprezintă un risc semnificativ în creştere pentru companiile germane. Din experienţa noastră la Coface, 80% dintre aceste plăţi restante nu sunt niciodată rambursate la nivel global şi, prin urmare, reprezintă un risc de afaceri vizibil, care ar putea duce în cele din urmă la insolvenţă. Pentru a evita un astfel de pericol, companiile nu ezită acum să implementeze strategii de reducere a riscurilor şi să îşi adapteze viziunea la perspectivele deteriorate”, a declarat Christiane von Berg, Economist Benelux, Germania, Austria şi Elveţia Coface, citată în comunicat.

Aproape jumătate dintre companiile germane (48%) susţin că situaţia lor actuală de afaceri s-a deteriorat în 2023 şi 2024, în timp ce doar 9% dintre participanţi au raportat o îmbunătăţire. Sentimentul companiilor este acum mai pesimist comparativ cu debutul pandemiei în 2020 sau începutul războiului din Ucraina în 2022.

În ceea ce priveşte perspectivele de afaceri, companiile germane se aşteaptă la stabilitate în 2025 comparativ cu 2024. Incertitudinea politică din Germania şi din întreaga lume ar putea influenţa aceste perspective, cu cel mai mare risc pentru afacerile de export, urmate de problemele lanţului de aprovizionare şi dificultăţile locale specifice Germaniei. În acest context, Germania a pierdut sprijin masiv ca destinaţie bună pentru afaceri, în beneficiul Statelor Unite şi al altor ţări din UE.

Pentru a-şi consolida afacerile, 16% dintre companiile din Germania au luat măsuri de reducere a riscurilor în 2024 (+4 puncte faţă de 2023) şi 29% dintre companiile respondente se aşteaptă să implementeze astfel de strategii în următorii trei ani, în special în sectoarele exportatoare precum utilaje, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor precum şi farmaceutice-chimicale.

Cu o experienţă de peste 75 de ani şi o reţea internaţională extinsă, Coface este un lider mondial în domeniul asigurărilor de credit şi al gestionării riscurilor comerciale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Asiguratorii au plătit despăgubiri de 20 milioane euro pentru locuințe afectate de dezastre naturale în ultimii 10 ani

FC Botoșani – Gloria Buzău: Duel în premieră absolută la subsolul clasamentului