Americanii se opun în mare măsură eforturilor recente ale administraţiei Donald Trump de a intensifica programul de expulzări, potrivit unui sondaj CNN realizat de SSRS, o majoritate tot mai mare afirmând că preşedintele SUA a mers prea departe în ceea ce priveşte expulzările, relatează cnn.com.
În ultimul sondaj, 55% dintre respondenţi consideră că preşedintele a mers prea departe în ceea ce priveşte expulzarea imigranţilor care trăiesc ilegal în SUA, în creştere cu 10 puncte procentuale faţă de februarie.
Opinia negativă în rândul democraţilor şi al independenţilor cu simpatii democratice a crescut în această perioadă de la larg răspândită la aproape universală: 90% dintre adulţii cu simpatii democratice spun acum că politica de expulzări a lui Trump a mers prea departe, în timp ce doar 15% dintre adulţii cu simpatii republicane sunt de aceeaşi părere.
O majoritate de 57% se declară, de asemenea, împotriva planurilor de construire a unor noi centre de detenţie cu o capacitate de până la 100.000 de imigranţi fără documente, în timp ce 53% se opun majorării cu miliarde de dolari a bugetului pentru Serviciul de Imigrare şi Control Vamal – două priorităţi ale Casei Albe reflectate în proiectul de lege radical pe care Trump l-a semnat recent.
Aproape 6 din 10 se opun eforturilor de a pune capăt cetăţeniei prin naştere, o altă prioritate a lui Trump. Instanţele judecătoreşti examinează ordinul executiv al preşedintelui care vizează interzicerea cetăţeniei prin naştere pentru copiii născuţi pe teritoriul american din părinţi care se aflau ilegal în ţară sau care se aflau acolo legal, dar temporar.
În ansamblu, puţin sub jumătate, 46%, spun că politicile de imigrare ale lui Trump au făcut ţara mai sigură, iar 42% spun că guvernul federal a fost atent la respectarea legii în ceea ce priveşte expulzările. Ambele cifre sunt în mare parte neschimbate faţă de luna aprilie. Popularitatea preşedintelui este de aproximativ 40% pentru modul în care a gestionat atât imigraţia în general, cât şi expulzările în mod specific.
În sondajul CNN, 59% dintre americani se opun arestării şi reţinerii imigranţilor fără documente care locuiesc în Statele Unite de ani de zile şi nu au cazier judiciar.
Acest lucru reflectă o temă recurentă în multe sondaje privind imigraţia din acest an — sprijinul pentru aplicarea legilor privind imigraţia tinde să scadă atunci când sondatorii specifică că printre persoanele afectate se vor afla şi persoane fără cazier judiciar sau rezidenţi de lungă durată.
O analiză a datelor guvernamentale realizată de CNN a constatat că majoritatea imigranţilor reţinuţi de ICE între octombrie anul trecut şi mai anul acesta nu aveau condamnări penale grave.
În timp ce doar aproximativ un sfert dintre republicani şi simpatizanţii republicani se opun arestărilor care vizează acest grup, puţin mai puţin de jumătate – 47% – oferă sprijin total, mult sub procentul de 83% care aprobă modul în care acesta gestionează expulzările în general.
„Cea mai importantă problemă este modul în care ICE se concentrează asupra imigranţilor fără antecedente penale”, a scris o femeie din California chestionată, care se număra printre minoritatea republicanilor care considerau că Trump a mers prea departe cu campania sa de expulzări. „Ar trebui să cerceteze imigranţii care reprezintă o ameninţare majoră pentru ţară.”
Chiar dacă opiniile privind platforma lui Trump în materie de imigraţie pentru al doilea mandat s-au înrăutăţit, sprijinul pentru anumite politici poate varia în funcţie de modul în care sunt descrise. În sondajul CNN, 16% dintre americanii care s-au declarat împotriva creşterii bugetului ICE au afirmat, într-o întrebare separată, că consideră creşterea cheltuielilor pentru „securitatea frontierelor, aplicarea legilor privind imigraţia şi detenţia persoanelor acuzate de intrare ilegală în ţară” un motiv pentru a susţine proiectul de lege privind cheltuielile adoptat recent de Trump.
Există, de asemenea, o opoziţie relativ moderată faţă de ideile punitive promovate de Trump împotriva celor care au antecedente penale, indiferent de statutul lor actual de cetăţenie. Americanii sunt împărţiţi în mod egal între cei care ar fi în favoarea sau împotriva punerii în aplicare a ameninţărilor lui Trump de a trimite cetăţeni americani condamnaţi pentru crime violente în detenţie într-o ţară străină (37% ar susţine această măsură, 39% s-ar opune, iar restul nu şi-au exprimat opinia). Există un sprijin redus, de 43% faţă de 35%, pentru eforturile de a acorda prioritate revocării cetăţeniei americane cetăţenilor naturalizaţi condamnaţi pentru anumite infracţiuni – singura opinie pozitivă cu privire la orice politică testată.
În schimb, americanii spun în proporţie covârşitoare, 71% faţă de 12%, că s-ar opune ca Trump să pună în aplicare ameninţările sale de a-i expulza pe criticii de seamă ai politicilor administraţiei, chiar dacă aceştia locuiesc legal în SUA şi nu au fost condamnaţi pentru nicio infracţiune.
Întrebaţi în acelaşi sondaj să numească problema pe care o consideră cea mai importantă, 20% dintre americani menţionează imigraţia, clasând-o pe locul al doilea, după preocupările economice.
Deşi acest lucru este similar cu situaţia din ianuarie, dinamica partizană a problemei s-a schimbat oarecum. La începutul anului, republicanii şi independenţii cu simpatii republicane erau cu 26 de puncte mai predispuşi decât cei aliniaţi Partidului Democrat să menţioneze imigraţia. Acum, deşi este încă o problemă mai importantă pentru republicani decât pentru democraţi, diferenţa s-a redus la 10 puncte, pe fondul opoziţiei crescânde a democraţilor faţă de politicile de expulzare ale lui Trump.
Sondajul relevă, de asemenea, că protestele faţă de politicile de expulzare ale administraţiei Trump beneficiază de mai mult sprijin decât de reacţii negative. Americanii spun, în proporţie de 55% faţă de 45%, că protestele faţă de politicile de expulzare ale administraţiei Trump au fost în mare parte justificate. Şi cu o marjă de 9 puncte procentuale, 47% faţă de 38%, ei spun că sunt mai îngrijoraţi că guvernul va merge prea departe în reprimarea protestelor decât că protestele în sine vor scăpa de sub control.
Protestele beneficiază de un sprijin deosebit de puternic în rândul adulţilor cu orientare democrată (78% dintre aceştia considerându-le justificate), al adulţilor cu vârsta sub 35 de ani (63%) şi al persoanelor de culoare (59%).
Majoritatea americanilor, 59%, se declară împotriva utilizării de către Trump a trupelor Gărzii Naţionale, care sunt de obicei controlate de guvernatorii statelor, ca răspuns la protestele legate de imigraţie, chiar dacă guvernatorul unui stat nu susţine utilizarea acestor trupe.