Banca Israelului (BoI) va menţine neschimbate ratele dobânzilor pe termen scurt, pentru o a cincea întâlnire consecutivă, miercuri, economiştii fiind nesiguri cu privire la momentul reducerii dobânzilor, din cauza presiunilor în creştere ale preţurilor şi a războiului cu Hamas, a arătat un sondaj Reuters.
Toţi cei 15 economişti chestionaţi au spus că se aşteaptă ca banca centrală să-şi menţină dobânda de referinţă la 4,5%, la reuniunea sa miercuri.
Rata anuală a inflaţiei din Israel a accelerat la 3,2% în iulie, de la 2,9% în luna precedentă, revenind peste intervalul ţintă de 1-3% al băncii, după ce a scăzut cu 2,5% în februarie.
Spre deosebire de aceasta, economia Israelului a crescut cu 1,2% anual, mai puţin decât erau aşteptările, în al doilea trimestru, conform unei estimări preliminare.
”În opinia noastră, BoI va acorda o pondere mai mare ştirilor privind inflaţia ridicată decât ştirilor de creştere ecdonomică slabă”, a spus un economist al JP Morgan, Anatoliy Shal. Va continua să rămână precaută pe termen scurt, mai ales că mediul geopolitic rămâne tensionat”.
Shal şi majoritatea celorlalţi economişti se aşteaptă ca dobânzile să rămână în aşteptare cel puţin în următoarele câteva luni din cauza inflaţiei mai mari, a politicii fiscale mai relaxate şi a creşterii primei de risc ca urmare a războiului de 10 luni din Gaza împotriva Hamas şi a temerilor de o escaladare care implică Hezbollah şi Iran.
”Incertitudinea face dificil să fii încrezător în momentul probabil al următoarei reduceri”, a spus economistul Golman Sachs Kevin Daly.
Deficitul bugetar – în urma costurilor mai mari de apărare – a crescut la 8,1% din produsul intern brut, peste ţinta pentru 2024 de 6,6%.
Între timp, Rezerva Federală a SUA va reduce probabil dobânzile în septembrie, iar Banca Centrală Europeană va reduce din nou costurile îndatorării luna viitoare.
”Spre deosebire de Fed şi BCE, Banca Israelului va continua să sublinieze mai multe riscuri inflaţioniste, inclusiv politica fiscală, o piaţă a forţei de muncă îngustă, presiunile asupra preţurilor locuinţelor şi întreruperile aprovizionării”, a declarat economistul şef al pieţelor de capital, Jonathan Katz.
Totuşi, şekelul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultima lună, de aproximativ 3,65 unităţi pentru un dolar, câştigând până acum 3% în august, având în vedere că conflictul actual este limitat şi nu se va transforma într-un război total cu Hezbollah sau cu Iranul, precum şi aşteptările de reducere a ratelor dobânzilor în SUA, în viitorul apropiat.