Sorin Elisei, Director General Ministerul Energiei, anunţă: Vom creşte nivelul de utilizare a pompelor de căldură în locuinţe. Program de subvenţionare

Guvernul vrea să crească nivelul de utilizare a pompelor de căldură în sectorul rezidenţial, această formă de încălzire şi răcire fiind deja frecventă în clădirile comerciale şi industriale, iar programul Electric UP, pe cale de lansare, include la finanţare şi pompele de căldură, a anunţat Sorin Elisei, Director General în Ministerul Energiei, la cea de-a opta ediţie a Profit Energy.forum.

Elisei a explicat că această creştere a utilizării pompelor de căldură în mediul rezidenţial este una dintre componentele majorării ponderii energieie din surse regenerabile în Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC).

”Am recunoscut prin actualul PNIESC ceea ce nu se găseşte la nivelul statisticii, dar toată lumea o foloseşte, mai ales în clădirile comerciale şi industriale, sunt foarte multe pompe de căldură şi vom creşte nivelul de penetrare la nivelul rezidenţialului”, a spus directorul general din Ministerul Energiei. 

Acesta a adăugat că astfel prosumatorii cu panouri şi mijloace de stocare pot să se doteze şi cu pompe de clădură.  În acest scop, a precizat Sorin Elisei, viitoarea schemă de finanţare Electric UP a inclus pompele de căldlură la cheltuielile eligibile pentru subvenţionare.

 

UN AN DE RĂZBOI ÎN GAZA – Ministerul de Externe reiterează necesitatea protecţiei civililor

Claudia Griech, Director General E.ON Energie România: Există un blocaj la nivelul ANRE care împiedică furnizorii să supravieţuiască