Spectacole din repertoriul curent al teatrelor din Bucureşti, Sibiu şi Iaşi, expoziţii şi dialoguri vor marca, la Craiova, 50 de ani de excelenţă în teatru ai regizorului Silviu Purcărete

Săptămâna Purcărete la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va avea loc între 7 şi 13 octombrie. Vor fi şapte zile dedicate celor 50 de ani de excelenţă în teatru ai regizorului Silviu Purcărete.

Săptămâna va debuta cu spectacolul „Povestea prinţesei deocheate” de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu – aplaudat pe mari scene ale lumii, de la Tokyo la Bruxelles – şi va continua cu cea mai recentă premieră a Teatrului Odeon din Bucureşti, „Lexiconul amar”, „Gertrude” de la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti” şi producţiile Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi: „O tragedie veninoasă” şi „Plugarul şi moartea”. Evident, toate poartă semnătura inconfundabilă a lui Silviu Purcărete. 

Totodată, evenimentul va oferi publicului prilejul de a descoperi universul fascinant al regizorului prin trei dialoguri remarcabile. Cu tema „O echipă, o viziune. Împreună pentru creaţie”, întâlnirea moderată de Marina Constantinescu îl va aduce pe Silviu Purcărete în conversaţie cu Dragoş Buhagiar, Helmut Stürmer, Vasile Şirli, Valer Dellakeza şi Andrei Cozlac, artişti alături de care a creat spectacole care au făcut înconjurul lumii. Legătura dintre regizor şi producători, dar şi rolul directorilor de teatru în destinul spectacolelor sale antologice vor fi subiectele abordate în „Purcărete passe partout”, discuţie moderată de Sebastian-Vlad Popa, ai cărui invitaţi sunt Silviu Purcărete, Emil Boroghină, Constantin Chiriac şi Emil Banea. Cele şapte zile vor culmina cu un dialog special, o călătorie prin lumi imaginate, între Silviu Purcărete şi Octavian Saiu, cel care îl numeşte „Maestrul teatrului bogat, creator al unui sistem al spaţiului spectacular de anvergură unică”. 

Programul Săptămânii Purcărete mai include proiecţiile filmului „Undeva la Palilula” regizat de Silviu Purcărete, documentarele „Povestea prinţesei deocheate” şi „Regie în papuci – Richard III la Tokyo” realizate de Alexandru Condurache, precum şi înregistrarea realizată de Laurenţiu Damian a spectacolului „O furtună”, regizat de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Pe toată perioada evenimentului, în foaierul teatrului, publicul va putea vizita expoziţia de fotografie „Silviu Purcărete şi Teatrul Naţional Craiova”, alături de expoziţia de carte „Cu şi despre Purcărete”, ambele curatoriate de Emil Boroghină, şi instalaţia audio-vizuală „Purcărete – Arta regiei pe scenă şi dincolo de ea”, cu fragmente din spectacole, interviuri sau jurnale de repetiţii realizate de Corina Tudose.

Această sărbătoare marchează o relaţie artistică unică: în palmaresul său impresionant, naţional şi internaţional, spaţiul scenei craiovene ocupă un loc aparte pentru Purcărete. Regizorul declara: „În anii ’90, m-am legat sufleteşte de trupă şi de spaţiul acela. S-a întâmplat ceva. A fost chimie, cum se spune. Un teatru nou, construit în anii ’70, însă una dintre cele mai bune săli de teatru, unul dintre cele mai bune raporturi între public şi scenă. Şi nu doar din România. A fost un amor legat”. 

Săptămâna Purcărete este organizată cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului Craiova şi Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Biletele se pot achiziţiona atât online, direct de pe site-ul instituţiei www.tncms.ro, cât şi în format fizic, de la agenţia teatrală.

‘Poți să închizi o țară în 7 zile și să o cucerești’: un renumit hacker care a lucrat cu NATO și FBI face dezvăluiri înspăimântătoare

INS: Sosirile în structurile de primire turistică, în creştere cu 4,8% în primele opt luni