Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, prin Ordinul nr. 412/10.12.2024, a încadrat Spitalul Clinic Judeţean Mureş în categoria a III-a de acreditare, ”Acreditat cu rezerve”. Acreditarea este valabilă timp de cinci ani.
”Pacientul care se adresează unei unităţi sanitare acreditate va avea siguranţa că va fi corect informat asupra problemelor lui de sănătate, asupra posibilităţilor respectivei unităţi sanitare, de a i le trata şi asupra asigurării continuităţii îngrijirii medicale până la rezolvare. Într-o unitate sanitară acreditată există condiţii pentru aplicarea cele mai bune practici în domeniu şi pentru luarea tuturor măsurilor pentru a evita riscurile ca pacientul să sufere prejudicii de orice fel pe durata tratamentului aplicat în respectiva unitate sanitară”, au transmis, joi, reprezentanţii unităţii medicale.
Acreditatea este valabilă 5 ani.
”În acest interval ANMCS colaborează cu personalul din respectiva unitate acreditată în cadrul unui proces de monitorizare continuă a activităţii, stimulând astfel preocuparea profesioniştilor din unităţile medicale acreditate să fie consecvenţi în respectarea regulilor pentru îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor oferite”, se mai arată în informarea spitalului.
”Este un pas înainte, care deschide şi posibilitatea accesării de noi fonduri, în vederea modernizării spaţiilor şi dotărilor existente, şi creşte atractivitatea spitalului nostru atât pentru pacienţi, cât şi pentru profesioniştii din domeniul medical,” a precizat managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Ovidiu Gîrgbovan.
Potrivit ANMCS, categoria a III a ‐ ACREDITAT CU REZERVE ”refectă aceeaşi preocupare a managementului spitalului de a îndeplini cerinţele din standardele de acreditare, ca şi a spitalelor din categoria II, dar nu au reuşit să obţină o susţinere corespunzătoare din partea autorităţilor tutelare pentru îndeplinirea planurilor de conformare pentru care era necesară alocarea de resurse financiare”.
”Acreditarea confirmă că o unitate dispune de resursele şi de competenţele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialităţile pe care le are în structură, respectând siguranţa pacienţilor şi a angajaţilor săi. Prin acreditare, se validează conformitatea serviciilor de sănătate, efectuate de către unităţile sanitare, cu standardele elaborate de ANMCS, ceea ce înseamnă că o unitate medicală face eforturi să acorde îngrijiri medicale, care să satisfacă aşteptările pacienţilor, atât din punct de vedere al rezultatelor, cât şi din punct de vedere al condiţiilor în care se acordă acestea”, a arată ANMCS.
Lipsa acreditării nu interzice funcţionarea, deci unităţile sanitare neacreditate vor putea funcţiona în baza Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, dar fară a primi finanţare din fonduri publice.