Starea de alertă instituită în judeţul Galaţi în urma inundaţiilor din septembrie a încetat

Starea de alertă instituită în judeţul Galaţi în urma inundaţiilor de la jumătatea lunii septembrie, care au afectat infrastructura şi gospodării din 30 de localităţi, a încetat miercuri. ”Încetarea stării de alertă este un semnal că suntem pe drumul spre revenirea la normalitate. (…) Continuăm să sprijinim localităţile afectate şi să asigurăm toate măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de situaţii în viitor”, afirmă prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Prefectura Galaţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a adoptat o hotărâre privind încetarea stării de alertă în judeţ, instituită pe 16 septembrie, ca răspuns la inundaţiile devastatoare care au afectat sever infrastructura şi gospodăriile din 30 de localităţi.

Declararea stării de alertă a fost necesară pentru a facilita mobilizarea imediată a resurselor şi coordonarea intervenţiilor de urgenţă. Pe parcursul stării de alertă, echipele de intervenţie – pompieri, jandarmi, militari din cadrul MApN, voluntari şi autorităţi locale – au lucrat pentru evacuarea apei, îndepărtarea stratului de noroi şi sprijinirea persoanelor afectate.

Retragerea forţelor de intervenţie venite din alte judeţe a început în 11 octombrie, iar Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a fost dezactivat. Cu toate acestea, echipele de pompieri din Galaţi rămân mobilizate în localităţile afectate pentru a continua lucrările de reabilitare şi a sprijini familiile care încă suferă din cauza efectelor inundaţiilor.

Potrivit sursei citate, încetarea stării de alertă nu marchează încheierea procesului de refacere, ci semnalează faptul că principalele măsuri de urgenţă au fost finalizate. Autorităţile locale, în parteneriat cu instituţiile specializate, vor continua monitorizarea zonelor vulnerabile pentru a preveni riscuri suplimentare. De asemenea, refacerea infrastructurii afectate şi sprijinirea familiilor sinistrate vor rămâne prioritare în perioada următoare, cu măsuri de reconstrucţie şi asistenţă socială.

”Solidaritatea şi implicarea rapidă a forţelor de intervenţie au făcut diferenţa în protejarea vieţilor şi a bunurilor oamenilor din judeţul nostru. Încetarea stării de alertă este un semnal că suntem pe drumul spre revenirea la normalitate. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acţiunile de curăţenie – echipele de intervenţie, cetăţenii care au dat dovadă de solidaritate şi rezilienţă în faţa unei calamităţi naturale de proporţii, precum şi celor care au oferit sprijin cetăţenilor care au au avut de suferit în urma inundaţiilor. Continuăm să sprijinim localităţile afectate şi să asigurăm toate măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de situaţii în viitor,” a declarat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.

Ucraina doreşte să fie invitată la NATO înainte ca Joe Biden să plece de la Casa Albă

Avocaţa lui Kylian Mbappé denunţă „o campanie de defăimare”