Stenograme DNA / Senatorul Eugen Pîrvulescu: ‘Nu-i OK să le lăsăm banii la ăia, mânca-v-aş…! Atâția bani?! Un miliard jumate?!’

La data de 01.03.2024, la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției a fost înregistrat în evidența dosarelor penale denunțul formulat de ….. Din actul de sesizare rezultă, în principal, că în cursul anului 2022, în timp ce ocupa funcția de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, , denunțătorului i s-a propus de senatorul PÎRVULESCU EUGEN să ocupe poziția de director general al Companiei Naționale de Investiții (CNI). În acele împrejurări i s-a transmis de către ministrul dezvoltării, care avea în subordine CNI și care făcea efectiv numirea în respectiva funcție, că va avea nevoie de un certificat de securitate care trebuia emis de ORNISS. Întrucât de la momentul la care i s-a transmis că au fost demarate procedurile de avizare trecuse o perioadă mai lungă de timp, martorul a discutat cu PÎRVULESCU EUGEN, liderul politic care îl propusese, pentru a se interesa, la rândul său, de stadiul verificărilor și a identifica o cale prin care să urgenteze obținerea certificatului. În acest context, martorul a discutat și cu B.C., persoană apropiată de PÎRVULESCU EUGEN. Astfel, B.C. i-a spus martorului că va discuta cu P.M. despre problema sa, demersul acestuia având și un interes personal, deoarece PÎRVULESCU EUGEN îi promisese că îl va numi director general adjunct al CNI.

După câteva zile, B.C. i-a comunicat martorului că a discutat cu P.M, iar acesta i-a dat numărul de telefon al lui F.G., despre care a susținut că l-ar putea ajuta cu urgentarea obținerii certificatului. Ulterior, martorul l-a sunat pe F.G., s-a întâlnit cu acesta la biroul lui, ocazie cu care F.G. i-a transmis că îl va pune în legătură cu o altă persoană, despre care a afirmat că avea conexiuni în interiorul serviciilor de informații. Pe fondul unei alte întâlniri, F.G. a prezentat-o denunțătorului pe respectiva persoană, care s-a recomandat „RADU”. Acesta a afirmat că avea cunoștințe în cadrul structurii care are atribuții în efectuarea verificărilor care se fac în procedura de obținere a avizului, susținând că poate interveni pentru urgentarea obținerii acestuia; totodată, i-a pus în vedere denunțătorului că, pentru realizarea acelei intervenții, va trebui să dea suma de 60.000 euro, cu privire la care a precizat că o va remite mai departe unei persoane care deține o funcție importantă și care putea asigura obținerea într-un timp scurt a beneficiului urmărit. Întrucât denunțătorul nu se aștepta la o asemenea propunere și nici nu dispunea de bani pretinsă, le-a spus celor doi interlocutori că va discuta acel aspect cu PÎRVULESCU EUGEN, urmând să le transmită ulterior decizia pe care o va lua.

În urma discuțiilor cu PÎRVULESCU EUGEN, acesta a fost de acord să i se remită cei 60.000 euro lui „RADU”, oferindu-se să pună el banii la dispoziție. Drept urmare, martorul a primit de la PÎRVULESCU EUGEN, în prezența lui B.C., suma de 150.000 lei și 30.000 euro pentru a fi remiși lui „RADU”, dar i-a cerut martorului să îi dea doar cei 150.000 lei la început, urmând ca restul de 30.000 euro să fie remiși după obținerea certificatului și numirea în funcție. Martorul s-a conformat, a mers împreună cu F.G. la domiciliul lui „RADU”, ocazie cu care a remis acestuia din urmă cei 150.000 lei.

Ulterior, s-a întâlnit din nou cu „RADU”, care i-a solicitat și restul banilor, afirmând că el își îndeplinise angajamentul, în sensul că realizase intervenția pentru urgentarea proceduri de emitere a certificatului. Cu toate acestea, martorul nu i-a mai remis diferența de 30.000 euro, pe care i-a restituit ulterior lui PÎRVULESCU EUGEN.

„PÎRVULESCU EUGEN i-a spus că agrease cu premierul Florin Cîțu numirea sa în acea funcție”

Cu ocazia audierii, martorul a declarat că ocupă funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării. Martorul a declarat că în primăvara anului 2022 a avut o discuție cu PÎRVULESCU EUGEN pe fondul căreia acesta şi-a manifestat interesul şi intenţia de a-l propune pe martor în funcția de director general al Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), în condițiile în care, anterior, i se propusese și lui această funcţie, dar a refuzat pentru că era senator.

Conform depoziției martorului, PÎRVULESCU EUGEN i-a spus că agrease cu premierul FLORIN CÎŢU numirea sa în acea funcție și că urma să discute subiectul și cu ministrul dezvoltării CSEKE ATTILA, care deținea prerogativa de emitere a actului administrativ de numire.

Totodată, martorul a relatat că a fost chemat de CSEKE ATTILA la o discuţie, cu ocazia căreia ministrul i-a spus că a aflat de intenţia sa de a fi numit director general la CNI şi l-a întrebat cum se poziţionează faţă de respectiva propunere, moment în care martorul a răspuns că este om politic şi că acceptă numirea în funcţiile în care reprezentanţii partidului din care provine îl numesc, potrivit competenței sale profesionale, fără a avea o posibilitate deplină şi reală de a refuza. În aceste condiții, matorul a declarat că ministrul i-a transmis că va decide cu privire la numire după obținerea verificărilor suplimentare de securitate pe care le solicitase și obținerea avizului de securitate.

Ca urmare a prelungirii perioadei de efectuare a verificărilor, PÎRVULESCU EUGEN a devenit deosebit de nerăbdător, întrucât prin poziţia pe care voia ca martorul să o ocupe ar fi intenționat să aibă posibilitatea de a gestiona indirect anumite proiecte de investiţii derulate prin CNI şi să-l propună în funcţia de director general adjunct pe B.C, persoană apropiată de el.

STENOGRAME

02.02.2022

„PÎRVULESCU EUGEN: Ce mai zice Cheke? Ai mai vb cu el?

Martorul: Luni dupa amiaza am vb.pe probleme de minister. De atunci nu. Acum e la șed de Gv.

PÎRVULESCU EUGEN: Ieri zicea ca trebuie sa ți mai vina o hartie. La ce p mea și-i se referă? Ce o mai vrea??? Ce hârtie sa ți mai vină? Panarama de om de o lună jumătate își bate joc de noi.

Martorul:: Cred ca la ceea ce ti-a zis, alta decât ornis. Probabil în câteva zile iese și aia și nu văd ce să mai invoce. (13:15)”

În data de 21.05.2024 a avut loc o întâlnire între martor şi PÎRVULESCU EUGEN, ocazie cu care cei doi au discutat despre remiterea banilor, cuantumul sumei, scopul pentru care au fost daţi şi persoanele implicate. În acest context, PÎRVULESCU EUGEN a recunoscut în mod direct că el a fost cel de la care a plecat iniţiativa remiterii banilor.

„Martorul:: Hai, mă, că mă…! Sincer să fiu, eu n-am vrut să intru în joc, tu știi foarte bine, da?! Da’…

PÎRVULESCU EUGEN: Da, mă, știu, da!

Martorul:: Daʼ înțelegi? Și dă-ți seama că, dacă cineva a venit să te împungă, să te propună, n-ai cum să te dai înapoi nici de două parale, că asta este, știi?! Dar – Ştii?! – în momentu’ când mi-ai zis tu atuncea, seara, am rămas surprins și a început să mă cam macine pe creier, știi?! „Băi…”, zic „… ce-a vrut EUGEN să-mi zică cu… să-i dau banii, 150.000… ci… un miliard 500?”, cum ai zis tu, știi?! …[neinteligibil]…

PÎRVULESCU EUGEN: Mă, eu…

Martorul: E… Atenție ce-ți spun!

PÎRVULESCU EUGEN: …[neinteligibil]… ți-am dat banii ăia. Unde i-am dus p-ăia, banii ăia? Unde sunt? Unde i-ai dus?

„PÎRVULESCU EUGEN: Pe mine m-a durut foarte tare chestia de… relația noastră, pentru că noi am… când am venit atunci seara trebuia să-i dăm mai mulți, cred că era mai mult… sumă, cred că era mai mare.

Martorul: Da, erau 60.000

PÎRVULESCU EUGEN: Da.

Martorul: … și n-a fost decât 150. Tu ai fost cu inițiativa: „Bă, nu-i da! Dă-i jumate din ei!”, știi?!

PÎRVULESCU EUGEN: Da, măcar să-i dăm jumate din ei!

Martorul: „Măcar să-i dai jumate!”. Da?!

PÎRVULESCU EUGEN: Un miliard jumate. Unde s-au dus banii ăia, fraților?

Martorul: La ăla! La ăla s-au dus, ascultă ce-ți spun eu!

PÎRVULESCU EUGEN: La cine?

Martorul: La R.! La F., la R., ce-am… Parcă ți-am zis o dată c-am ajuns cu F. la R. în casă, că F. e cel care…

PÎRVULESCU EUGEN: Da’ cine e F., cine e R.? Că eu nu-mi dau seama!

Martorul: Ă… Păi, R. e cel care căuta să intervină ca să poată… ă… să dea mai repede avizu’. Să poaʼ să dea mai repede avizu’ ăla de… Da.

PÎRVULESCU EUGEN: Da’ tu n-aveai avizu’ atuncea?

Martorul: Ă… Păi, nu-ți aduci aminte că CSEKE a făcut din nou băiatu’ încă o solicitare de aviz, ca să poată să fie de fo… la…

PÎRVULESCU EUGEN: A, și …[neinteligibil]…?

Martorul: Daʼ nu știu.

PÎRVULESCU EUGEN: Da.

Martorul: Ca să poaʼ să facă solicitarea mult mai în detaliu …[neinteligibil]…

PÎRVULESCU EUGEN: Era CÎȚU atuncea sau era CIUCĂ?

Martorul: Era CÎȚU, CÎȚU.

PÎRVULESCU EUGEN: CÎȚU era.

Martorul: Nu-ți aduci aminte? Că el pe urmă te-a șuntat, el te-a… te-a… că toată lumea vroiam să rezolvăm, știi?!”.

„PÎRVULESCU EUGEN: Da, păi, știu discuția, daʼ eu nu știu cui s-a… unde s-au dus banii!

Martorul: Da, da …[neinteligibi]… acuma.

PÎRVULESCU EUGEN: Că de-aia ți-am zis! „Bă…”, zic: „… frate, nu se poate așa ceva!”.

Martorul: Da, eu ți-am zis. Ți-am zis unde s-au dus …[neinteligibil]…

PÎRVULESCU EUGEN: Și R. este un tip care a intervenit.

Martorul: RADU e tipu’ care tot zice că… Ți-aduci aminte…?

PÎRVULESCU EUGEN: Cum l-ai găsit tu p-ăsta? Sau cum…?

Martorul: Păi, n-auzi…?! Ă… Ți-aduci aminte că B., prin domnu’ profesor, mi l-a recomandat pe…

PÎRVULESCU EUGEN: Pe R.?

Martorul: Nu pe R., pe F.!

PÎRVULESCU EUGEN: Ăla cu masoneria?

Martorul: Ăla! Ăla cu masoneria!

PÎRVULESCU EUGEN: Și cu… ă… R. te-ai dus… cu F. te-ai dus la R.?

Martorul: Cu F. m-am dus la R.…

PÎRVULESCU EUGEN: Acasă la el?

Martorul: Am fost și la el acasă, dar am fost la masonerie, că l-a chemat, că el cred că e mason și că l-a chemat F. și acolo a stat …[neinteligibil]…

PÎRVULESCU EUGEN: Și ai dat banii!

Martorul: Da, da, da.

PÎRVULESCU EUGEN: Și?

Martorul: Și-am lăsat… Nici nu știam că-i acolo, ascultă ce-ţi spun! Eu am luat pachetele şi tu mi-ai spus: „Băi, sunt 150.000 de lei… ce… un miliard…”.

PÎRVULESCU EUGEN: Da, pentru c-am fost …[neinteligibil]… că n-am vrut să-i dăm pe toți, da.

Martorul: Da, da, da! Păi, tu îți aduci aminte! Și am rămas surprins, știi?! Zic: „Băi frate, ce-o vrea?”. Sincer, tu îmi cunoști felu’ de-a fi! Chiar nu vreau să rămân la nimenea dator și nici nu vreau! Deci, ascultă ce-ţi spun! Nu sunt la mine!”.

„PÎRVULESCU EUGEN: Da’ nu-i OK să le lăsăm banii la ăia, mânca-v-aş…! Atâția bani?! Un miliard jumate?! Păi, de ce să stăm…

Martorul: Mda.

PÎRVULESCU EUGEN: … e … să ne fure ăia banii?! De ce să ți-i ia?

Martorul: Mda.

PÎRVULESCU EUGEN: Și ce-ai zis? Ai dus banii, și?

Martorul: Da, și i-am lăsat acolo și, pe urmă, ai văzut cum s-a întâmplat cu avizu’. A venit avizu’ ăla nu știu când, când deja totu’ se cam… șifonase, îți aduci aminte cu CÎȚU, da.

PÎRVULESCU EUGEN: Păi, da, daʼ eu știu că ți-a mai zis că mai vrea bani.

Martorul: Da, daʼ nu…

PÎRVULESCU EUGEN: Asta a fost supărarea mea, îți dai seama!

PÎRVULESCU EUGEN: Da’ de ce nu te duci peste ăia să-ţi dea banii înapoi? „Bă, dați-mi, mă, banii înapoi!”.

Martorul: Păi, și… Să mă duc peste ei?

PÎRVULESCU EUGEN: Da! „Bă fraților, v-am dat un miliard jumate!”.

Martorul: Naiba, au trecut…

PÎRVULESCU EUGEN: Un an de zile e de-atunci!

Martorul: Daʼ, dă-ți seama, din 2022, 2024. Deci sunt cam 2 ani de zile, știi tu!

PÎRVULESCU EUGEN: 2 ani de zile?

Martorul: Da, 2 ani de zile!

PÎRVULESCU EUGEN: Şi în 2022 i-am dat?

Martorul: Da, în 2022! Păi, atuncea! Nu-ți aduci aminte? Când era CÎȚU. Și CÎȚU pe urmă te-a luat finuț că nu știu ce, că „Mai ai răbdare!”, că mai… Ți-aduci aminte …[neinteligibil]…

PÎRVULESCU EUGEN: Bine, mă, era fă… rezolvată atunci, nu ştiu ce s-a-ntâmplat, cine ne-a faultat atunci de nu te-a pus pe tine.

PÎRVULESCU EUGEN: Nu, mă, eu ştiu că banii erau doar ca să te pună, nu doar aviz.

Martorul: Tu ascultă ce-ţi spun! Nu…

PÎRVULESCU EUGEN: Banii erau ca să te pună!

Martorul: Nu, era şi pentru aviz, şi pentru intervenţia de punere.

PÎRVULESCU EUGEN: A zis ei că-i… aşa. A zis ei…

Martorul: Da. Deci, şi pentru, şi pentru. Şi pentru aviz, şi pentru… ă… ar face demersurile să pună. Deci, în prima fază pentru grăbirea a… obţinerii avizului şi pe urmă şi pentru …[neinteligibil]… Înţelegi?!

PÎRVULESCU EUGEN: Eu aşa ştiu, da. Că a fost discuţia de 3 miliarde…

PÎRVULESCU EUGEN: Am pus cu B. un miliard jumate amândoi, ţi i-am adus şi, când te-ai dus la el, până să vină hârtiile, zice: „Mai vrem!”. Şi-atuncea m-am enervat eu: „Bă, staţi aşa!”.

Martorul: Mda. „Nu, nu! Staţi aşa că nu!”. Aşa a fost!

PÎRVULESCU EUGEN: „Cum adică?! Nu l-aţi pus acolo şi vreţi bani în continuare?!”. Aicea m-a deranjat chestia!

Martorul: Da. Înţelegi?!

PÎRVULESCU EUGEN: „Păi, vezi că nu poţi să pui mâna pe nişte bani…! Păi, mă prietene, iei banii de la mine şi nu faci nimic?! Mă minţi?!”.

Trafic blocat pe DN2, din cauza unui accident. Patru persoane sunt rănite

Accident grav pe DN2 – E85: doi morți și doi răniți, după ce un TIR a spulberat un autoturism