Știința încearcă să deslușească misterele rechinului care trăiește 400 de ani

De ani de zile, oamenii de știință nu știu exact cum reușește acest rechin – cu ochii săi tulburi și plini de paraziți – să trăiască atât de mult. Cu toate acestea, conform unui nou studiu disponibil ca preprint în bioRxiv, s-ar putea să avem în sfârșit răspunsurile pe care le căutau.

Oamenii de știință implicați au dezvăluit că răspunsurile la modul în care rechinul Groenlandei trăiește atât de mult provin din ADN-ul său. Studiul, care este disponibil în versiunea preprint, oferă o perspectivă excelentă asupra structurii genetice a rechinului și chiar mai multe informații despre genele specifice și mecanismele biologice care îi permit să trăiască o viață atât de lungă.

Pentru început, acești rechini posedă genomuri masive – aproximativ 6,5 miliarde de „perechi de bază” de ADN – notează cercetătorii. Această cifră este de aproximativ două ori mai mare decât cea a oamenilor și îi face deținătorii celui mai mare genom observat până acum în secvențele unui rechin. Ceea ce este deosebit de interesant, de asemenea, este faptul că o mare parte a genomului este compusă din gene repetate.

content-image

Aceste gene repetate sunt ceea ce numim gene săritoare sau elemente transpozabile. Ele se inserează în alte gene și apoi se autoreplică printr-un mecanism similar copierii și lipirii unui paragraf de text într-un document. Acest lucru poate duce la diverse mutații și perturbări, ceea ce înseamnă că rechinul Groenlandei este, de asemenea, plin de paraziți genomici, nu doar de paraziți în ochii săi.

Dar oamenii de știință încearcă de ceva vreme să înțeleagă acești rechini și mulți fac progrese. În sfârșit, înțelegem cum ADN-ul lor este capabil să se repare, ceea ce oamenii de știință cred că explică durata lungă de viață a creaturii.

Există o rețea de cel puțin 81 de gene responsabile de această reparare, care se găsesc doar la rechinii din Groenlanda, din câte știu oamenii de știință. Aceasta nu este nici prima dată când rechinii îi uimesc pe oamenii de știință. La începutul acestui an, oamenii de știință au filmat mii de rechini care dormeau pe fundul oceanului, stârnind mai multe teorii.

Mercedes-Benz SUA recheamă peste 27.000 de vehicule din cauza riscului de blocare a motorului

Atac israelian în Beirut. Trei lideri palestinieni au fost uciși