STS: Sistemele şi aplicaţiile informatice destinate verificării dreptului de vot şi prevenirii votului ilegal, monitorizării prezenţei şi centralizării datelor din procesele-verbale îndeplinesc toate condiţiile legislative, tehnice şi operaţionale

Serviciul de Telecomunicaţii Specile (STS) anunţă că a implementat toate cerinţele operaţionale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Biroul Electoral Central (BEC) şi Institutul Naţional de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfăşurare a procesului electoral de duminică. Sistemele şi aplicaţiile informatice destinate verificării dreptului de vot şi prevenirii votului ilegal, monitorizării prezenţei şi centralizării datelor din procesele-verbale au fost certificate de AEP şi îndeplinesc toate condiţiile legislative, tehnice şi operaţionale, precizează STS.

”STS îşi reafirmă angajamentul pentru organizarea proceselor electorale într-un climat de transparenţă. În lumina acestui angajament, STS a primit mai multe vizite din partea unor organizaţii interne şi internaţionale care au documentat activităţile de suport tehnic în contextul desfăşurării alegerilor din data de 18 mai 2025. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a implementat toate cerinţele operaţionale stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central şi Institutul Naţional de Statistică, în vederea utilizării sistemelor IT&C securizate pentru buna desfăşurare a procesului electoral din data de 18 mai 2025”, arată Biroul de presă al STS, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Potrivit sursei citate, sistemele şi aplicaţiile informatice destinate verificării dreptului de vot şi prevenirii votului ilegal (ADV), monitorizării prezenţei în secţiile de votare (SIMPV) şi centralizării datelor din procesele-verbale (SICPV) au fost certificate de către Autoritatea Electorală Permanentă şi îndeplinesc toate condiţiile legislative, tehnice şi operaţionale.

”Infrastructura de comunicaţii şi tehnologia informaţiei suport pentru alegeri este funcţională, iar echipele de specialişti ale STS au pus în aplicare măsuri proactive de prevenire şi contracarare a eventualelor riscuri de securitate cibernetică. Echipamentele de tehnologia informaţiei, de telecomunicaţii şi de securitate cibernetică au fost configurate pentru a funcţiona în parametri optimi. Pentru a asigura trasabilitate şi integritate, semnăturile datelor anonimizate sunt ancorate în reţeaua naţională de blockchain, compusă din 9 noduri aflate în administrarea unor instituţii naţionale, altele decât STS, şi integrată cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european”, adaugă STS.

Şi cu ocazia scrutinului de duminică, pe portalul de transparenţă , toţi cei interesaţi vor putea vedea în timp real datele privind prezenţa la vot, dar şi rezultatele cumulate, imediat după închiderea secţiilor de votare şi pe măsură ce sunt transmise şi centralizate procesele-verbale din secţiile de votare sau din birourile electorale.

Ion Țiriac intervine în alegerile prezidențiale: Să găsim un președinte cu care Bruxelles să nu dea de pământ

Rusia şi Ucraina negociază la Istanbul pentru prima oară din primăvara lui 2022. Ankara cere un armistiţiu. Rubio cere ca ”masacrul să înceteze” în Ucraina. O întâlnire Putin-Trump privind Ucraina, ”cu siguranţă necesară”, apreciază Kremlinul