Studiu. Oamenii de știință dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o îmbătrânire reușită

Studiul a implicat 3.306 participanți cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 și 2015, urmate de un control al sănătății cinci ani mai târziu.

Datele, analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, au arătat că cei care dorm cel puțin șapte ore de pe noapte tind să aibă o sănătate semnificativ mai bună mai târziu în viață. „Îmbătrânirea reușită a fost evaluată în 2020 și a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice grave, fără deficiențe fizice, cu o funcție cognitivă ridicată, sănătate mintală bună și viață activă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Până la sfârșitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate criteriile de pe listă. Dintre acestea, 307 (aproximativ două treimi) dormeau constant mai mult de șapte ore pe noapte.

Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri în funcție de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani: stabil lung (8-9 ore de somn în mod regulat), stabil normal (7-8 ore în mod regulat), în scădere (de la 8 la mai puțin de 6), în creștere (de la mai puțin de 6 la peste 8) și stabil scurt (5-6 ore în mod regulat).

Șansele de îmbătrânire reușită au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor cu somn stabil de lungă durată și normal stabil (17,1 % și, respectiv, 18,1 %) în comparație cu cele din grupurile cu somn în scădere (9,9 %), în creștere (10,6 %) și scurt stabil (8,8 %).

Echipa a luat în considerare în analiza sa factori precum greutatea, consumul de alcool și sexul, deși natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect. Ceea ce oferă, însă, este o dovadă în plus a importanței unui somn consistent și prelungit. Cercetarea a fost publicată în BMC Public Health.

Marcel Ciolacu pune în aplicare planul de Reindustrializare: A fost în vizită la un colos cu 70 de ani vechime

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, se află la Kiev