A descoperit că relația dintre zahăr și sănătatea inimii este mai complexă decât se credea inițial.
„Cea mai izbitoare concluzie a studiului nostru este relația divergentă dintre diferitele surse de zahăr adăugat și riscul de boli cardiovasculare”, explică epidemiologul Suzanne Janzi, subliniind că nu doar cantitatea de zahăr contează, ci și sursa și contextul consumului.
Cercetătorii au împărțit consumul de zahăr în trei categorii distincte: toppinguri zaharoase (precum mierea), dulciuri (prăjituri și produse de patiserie) și băuturi îndulcite (sucuri carbogazoase).
Rezultatele au arătat că băuturile îndulcite și toppingurile zaharoase prezintă riscuri mai mari pentru sănătate.
„Zaharurile lichide, găsite în băuturile îndulcite, oferă de obicei mai puțină sațietate decât formele solide – vă fac să vă simțiți mai puțin sătui – ceea ce poate duce la un consum excesiv”, explică Janzi.
Un aspect interesant al studiului este legat de contextul social al consumului de dulciuri.
În Suedia, există tradiția „fika” – pauze de cafea și produse de patiserie – care implică interacțiune socială și relaxare, factori cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății cardiovasculare.
Cercetătorii atrag atenția că studiul nu stabilește o relație directă de cauzalitate și nu ia în considerare alte efecte ale zahărului asupra sănătății, cum ar fi problemele dentare.
Studiul evidențiază șapte tipuri diferite de boli cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, ținând cont de factori de risc precum fumatul. De exemplu, consumul de toppinguri dulci a fost asociat specific cu un risc crescut de anevrism aortic abdominal.
Studiul a fost publicat în revista științifică Frontiers in Public Health.