Autorităţile americane au expulzat peste 270.000 de persoane în decurs de un an, potrivit unor estimări oficiale publicate cu câteva săptămâni înaintea întoarcerii la putere a lui Donald Trump, care ameninţă să expulzeze milioane de migranţi fără acte, relatează AFP.
Acesta este cel mai mare număr de expulzări din ultimii zece ani şi include prima preşedinţie a lui Donald Trump (2017-2021).
Majoritatea migranţilor obligaţi să părăsească teritoriul american au traversat frontiera cu Mexicul în mod ilegal, a anunţat joi, în acest raport, Agenţia însărcinată cu controlul frontierelor şi imigraţia (ICE).
Aproximativ o treime dintre ei au fost inculpaţi sau condamnaţi de justiţie cu privire la ”activităţi infracţionale”, se precizează în raport.
Aceste estimări acoperă o perioadă de la începutul lui octombrie 2023 şi până la sfârşitul lui septembrie 2024 – mai mult sau mai puţin perioada campaniei prezidenţiale.
Donald Trump a făcut atunci din lupta împotriva imigranţilor ilegali principalul său cal de bătaie.
Fostul magnat în domeniul imobiliar a promis să procedeze la cea mai mare operaţiune de expulzare din istoria Statelor Unite după ce se întoarce la Casa Albă, la 20 ianuarie 2025, o ameninţare care a provocat îngrijorări puternice în rândul ONG-urilor de apărarea migranţilor.
Această promisiune – care are la bază afirmaţia nefondată că migranţii comit mai multe infracţiuni decât cetăţenii americani – s-a dovedit populară în rândul electoratlui american.
În schimb, Donald Trump nu a precizat cum va implementa o asemenea politică, iar analize sugerează că aceste operaţiuni vor fi costisitoare şi dificil de realizat cu efectivele actuale.
11 MILIOANE FĂRĂ DOCUMENTE
Traversarea ilegală a frontierei americane a crescut odată cu venirea la putere a democratului Joe Biden, la începutul lui 2021, însă a scăzut net în ultimul an, după ce a administraţia sa a înăsprit procedura de azil.
Aproximativ 11 milioane de persoane fără documente se aflau în Statele Unite în 2022, potrivit unor estimări ale Pew Resarch Center.
Donald Trump şi aliaţii săi cred că în realitate este vorba despre mult mai multe persoane.
Mulţi dintre imigranţii ilegali muncesc şi plătesc impozte în Statele Unite, adesea în locuri de muncă slab calificate.
Criticii viitorului preşedinte avertizează că economia americană va avea de suferit de pe urma unei expulzări masive a acestor muncitori fără documente, care urmează să creeze penurii de forţă de muncă în agricultură şi construcţii, de exemplu.
Economişti estimează că asemenea penurii urmează să conducă la scumpiri şi să ameninţe astfel o promisiune-far a candidatului Trump, şi anume de a reduce inflaţia.