Administraţia Trump a cerut unor companii franceze care au contracte cu guvernul american să respecte ordinul executiv semnat de preşedinte care interzice programele de diversitate, echitate şi incluziune (DEI), subliniind amploarea aplicării extraterritoriale a politicilor SUA şi posibilele efecte asupra practicilor corporative europene, relatează Reuters.
Companiile vizate au primit un chestionar intitulat ”Certificare privind respectarea legislaţiei federale anti-discriminare aplicabile”, în care li se solicită să confirme conformitatea cu ordinul. Reuters a consultat o copie a documentului.
Acţiunea vine în contextul tensiunilor economice şi politice crescânde dintre Statele Unite şi Europa, după realegerea lui Donald Trump pe o platformă ”America First”. Aceasta ridică semne de întrebare privind modificările concrete pe care companiile vizate ar putea fi nevoite să le adopte, având în vedere diferenţele majore dintre abordările din SUA şi Franţa.
În timp ce companiile americane promovează politici DEI, monitorizează datele privind rasa şi etnia şi stabilesc obiective de diversitate, în Franţa un cadru legal strict – derivat din principiul laicităţii – limitează aceste practici, punând accent mai degrabă pe egalitatea de gen şi incluziunea socială.
Documentele primite de companiile franceze generează îngrijorare în rândul directorilor europeni, sugerând că administraţia Trump îşi extinde campania împotriva politicilor DEI şi în afara SUA, într-un moment în care măsurile privind tarifele şi alianţele de securitate deja afectează relaţiile transatlantice.
Potrivit cotidianului francez Les Echos, care a relatat prima dată acest demers vineri seară, documentele au fost trimise de Ambasada SUA la Paris. În scrisoarea adresată companiilor, se precizează: ”Vă informăm că Ordinul Executiv 14173, Încetarea discriminării ilegale şi restabilirea oportunităţilor bazate pe merit, semnat de preşedintele Trump, se aplică tuturor furnizorilor şi prestatorilor de servicii ai Guvernului SUA, indiferent de naţionalitatea lor şi de ţara în care operează.”
”Vă rugăm să completaţi şi să semnaţi documentul în limba engleză în termen de cinci zile şi să ni-l trimiteţi pe email. În cazul în care nu sunteţi de acord, vă rugăm să ne comunicaţi motivele în detaliu, urmând să le transmitem departamentului nostru juridic”, se mai arată în scrisoare, conform unei copii publicate de Le Figaro.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA nu a oferit un comentariu imediat.
Nu există indicii că firmele care au primit documentul au fost selectate în funcţie de prezenţa lor pe teritoriul american. O sursă apropiată situaţiei a confirmat că grupul francez de telecomunicaţii Orange, controlat de stat şi fără prezenţă în SUA, a primit scrisoarea. Compania a refuzat să comenteze.
În schimb, Thales (companie de electronică pentru apărare) şi TotalEnergies, ambele cu operaţiuni în SUA, au declarat că nu au primit o astfel de solicitare.
Un oficial din apropierea ministrului francez de finanţe, Eric Lombard, a transmis că subiectul va fi abordat cu autorităţile americane: ”Această practică reflectă valorile noii administraţii americane. Ele nu sunt aceleaşi cu ale noastre. Ministrul va reaminti acest lucru omologilor săi din guvernul SUA.”
Nu este clar, deocamdată, dacă scrisori similare au fost transmise şi altor companii din Europa.