Indivizii respectivi fuseseră toţi condamnaţi de justiţia federală, distinctă de justiţia fiecărui stat american.
La începutul lui decembrie, peste 130 de organizaţii de apărare a drepturilor omului, printre care puternica ACLU şi Amnesty International, l-au interpelat pe Joe Biden în legătură cu angajamentul său de campanie din 2020 împotriva pedepsei cu moartea şi au salutat moratoriul asupra execuţiilor la nivelul justiţiei federale decretat în mai 2021 de administraţia sa.
Organizaţiile au afirmat că tem de un ‘val de execuţii’ după preluarea funcţiei de preşedinte de către Donald Trump.
‘Comut pedepsele a 37 din cei 40 de indivizi aflaţi pe culoarul morţii al justiţiei federale, la pedepse cu detenţie pe viaţă fără posibilitate de eliberare condiţionată’, a anunţat Biden într-un comunicat.
Comutările pronunţate sunt ‘coerente cu moratoriul pe care guvernul îl impune execuţiilor federale în cazuri altele decât terorismul şi omorurile în masă motivate de ură’, a adăugat el.
Anterior în cursul acestei luni, Biden a comutat pedepsele a aproape 1.500 de condamnaţi şi a graţiat 39 de persoane condamnate pentru infracţiuni fără violenţă.
De asemenea, el i-a acordat o graţiere totală şi necondiţionată fiului său Hunter, după ce insistase în mai multe rânduri că nu o va face. Hunter Biden pledase vinovat la acuzaţii de fraudă fiscală şi fusese găsit vinovat de delicte legate de arme de foc.