BCE a redus costul creditului în cinci reprize, începând din luna iunie 2024, în contextul în care îngrijorările cu privire la creşterea economică anemică le-au depăşit pe cele referitoare la inflaţia persistentă, şi investitorii se aşteaptă la cel puţin trei noi reduceri în acest an.
„Suntem cu toţii de acord că este în continuare loc pentru ajustarea dobânzilor în jos”, a declarat Piero Cipollone într-un interviu pentru Reuters.
Însă preţurile mari la energie şi tensiunile comerciale mondiale trag BCE în diferite direcţii şi nu are sens ca BCE să se angajeze că va urma o anumită direcţie pentru moment, inclusiv pentru o mult aşteptată decizie de reducere a dobânzilor în luna martie, a adăugat Cipollone.
Cea mai mare incertitudine este legată de politica comercială americană şi asta ar putea lovi puternic Europa, chiar şi înainte de impunerea unor bariere comerciale directe asupra blocului comunitar, susţine Cipollone.
„Ce mă îngrijorează pe mine este dacă preşedintele Trump demarează un război comercial total cu China. Aceasta este o ameninţare mai serioasă pentru că China controlează 35% din capacitatea manufacturieră a lumii”, a subliniat Cipollone, cel mai nou membru în board-ul BCE.
Război comercial
Zilele trecute, SUA au impus tarife de 10% la toate importurile din China, ceea ce a declanşat măsuri de represalii din partea Beijingului.
Reducerea accesului pe piaţa americană ar putea forţa China să găsească alte pieţe şi deci ar putea să îşi arunce produsele ieftine în Europa, ceea ce ar afecta creşterea economică şi preţurile, a apreciat Cipollone.
Scenariile elaborate de Peterson Institute for International Economics, un centru de reflexie cu sediul la Washington, arată că deşi impunerea de tarife ar afecta creşterea economiei americane, SUA ar suferi mult mai puţin decât oricare din ţintele sale.
Cu toate acestea, Cipollone a relativizat impactul unor tarife potenţiale care să vizeze Europa. Potrivit acestuia, firmele ar putea absorbi o parte din costurile mai mari prin sacrificarea marjelor de profit în timp ce o depreciere inevitabilă a monedei euro în raport cu dolarul american ar ajuta de asemenea blocul comunitar să absoarbă şocul tarifelor.
Cipollone a subliniat că piaţa muncii rezistă bine, consumul este posibil să se relanseze, lucrările de construcţii sunt puternice, reducerile de dobândă se transmit de-a lungul economiei şi chiar şi industria, care în ultimii doi ani a fost în recesiune, dă semne de revenire. „Nu mă aştept deloc la o recesiune”, a spus Cipollone.