SUA: Un judecător federal din Texas revocă o reformă privind imigraţia a administraţiei Biden

Programul numit „Keeping Families Together” este, potrivit deciziei de joi, contrar legilor americane care reglementează imigraţia.

Judecătorul federal texan J. Campbell Barker, numit de Donald Trump în timpul primului său mandat, a mai suspendat deja această măsură de două ori începând din august, în cadrul unei proceduri iniţiate de procurori generali republicani din 16 state americane care contestă această politică a administraţiei Biden.

„Tentativa administraţiei Biden/Harris de a eluda legile privind imigraţia a fost oprită”, a salutat procurorul general din Idaho, Raul Labrador, pe reţeaua X.

„Această decizie este un pas înapoi extrem de dezamăgitor şi nedrept pentru familiile care trăiesc zilnic sub povara incertitudinii”, a deplâns în ce-l priveşte Harold A. Solis, de la organizaţia de ajutor pentru migranţi Make The Road. „Trebuie şi vom continua să ajutăm familiile să se reunească, în ciuda acestei decizii periculoase”, a adăugat el.

Decizia judecătorului texan poate fi apelată, dar alegerea lui Donald Trump la scrutinul de marţi face puţin probabil ca o astfel de procedură să reuşească.

O politică scumpă

Lupta împotriva imigraţiei a fost tema centrală a campaniei pentru alegerile din 5 noiembrie, cu accente din ce în ce mai rasiste şi violente împotriva migranţilor, a miliardarului republican, scrie AFP.

În iunie, Joe Biden a anunţat o măsură menită să simplifice accesul la cetăţenie pentru circa o jumătate de milion de imigranţi căsătoriţi cu cetăţeni americani. Cele 16 state care au iniţiat procedura în justiţie estimează că această politică înseamnă cheltuieli de milioane de dolari pentru serviciile publice – în special în ceea ce priveşte sănătatea, educaţia şi menţinerea ordinii – folosite de imigranţi.

Noile măsuri ale administraţiei Biden vizează simplificarea procedurii pentru persoanele care îndeplinesc deja condiţiile necesare pentru obţinerea rezidenţei permanente. Ele privesc persoane aflate în ţară de cel puţin zece ani şi căsătorite cu un cetăţean american înainte de 17 iunie 2024, precum şi circa 50.000 de copii de cetăţeni americani. Persoanele ale căror cereri au fost aprobate obţin permis de muncă şi dreptul de a rămâne în Statele Unite până la trei ani, timp în care pot solicita „cartea verde” de rezident permanent.

Profeția unui lider politic din România: ‘Trump îl va scoate din minți pe idolul lor, Putin: caraghioșii extremiști se bucură degeaba’

Statul american California se pregăteşte să lupte împotriva ‘politicilor ilegale’ ale lui Donald Trump