Suedia vrea ca Uniunea Europeană să clasifice Gardienii Revoluţiei drept organizaţie teroristă

Suedia vrea ca Uniunea Europeană să clasifice Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă, după mai multe atacuri asupra unor obiective israeliene din Suedia pe care Stockholm-ul le pune pe seama Iranului, a declarat duminică premierul Ulf Kristersson, potrivit AFP.

Agenţia de informaţii a ţării scandinave, Sapo, a acuzat Iranul că recrutează membri ai bandelor criminale suedeze pentru a comite „acte de violenţă” în Suedia, ceea ce Teheranul a negat.

„Vrem ca Suedia să abordeze în mod serios, împreună cu alte ţări UE, legătura incredibil de problematică dintre Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice şi rolul său distructiv în regiunea (Orientului Mijlociu), dar şi acţiunile sale din ce în ce mai intense în diferite ţări europene, inclusiv în Suedia „, a declarat Kristersson pentru cotidianul Expressen.

Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice este o ramură specială a forţelor armate iraniene. Ofiţerii săi ocupă poziţii-cheie în cadrul guvernului iranian.

„Singura opţiune rezonabilă (…) este să obţinem o clasificare comună a teroriştilor, astfel încât să putem acţiona mai larg decât cu sancţiunile care există deja”, a adăugat el.

Mai multe obiective de interes israelian au fost vizate în Suedia în ultimele luni.

La începutul lunii octombrie, au fost trase focuri de armă asupra ambasadei israeliene, dar nimeni nu a fost rănit. Alte incidente au avut loc în apropierea ambasadei de la începutul războiului din Fâşia Gaza, în octombrie 2023.

În februarie, în apropierea clădirii a fost găsită o grenadă, pe care ambasadorul israelian a descris-o ca fiind o tentativă de atac.

În mai, au fost raportate focuri de armă în afara clădirii, ceea ce a condus la sporirea măsurilor de securitate în jurul obiectivelor israeliene din Suedia.

Două atacuri au vizat, de asemenea, o companie israeliană de tehnologie militară în ultimele şase luni.

În mai, ziarul suedez Dagens Nyheter a citat documente ale agenţiei israeliene de informaţii Mossad care indicau că şeful reţelei criminale suedeze Foxtrot, Rawa Majid, şi rivalul său Ismail Abdo, şeful bandei Rumba, au fost recrutaţi de Iran.

Mai mulţi candidaţi la Preşedinţie, prezenţi la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Partidul Social Democrat al cancelarului german Olaf Scholz a prezentat duminică un plan de relaxare fiscală şi sprijin pentru investiţii