Decizia de organizare a summitului vine după discuțiile dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, dar și după un discurs susținut vineri la Conferința de Securitate de la München de vicepreședintele SUA, JD Vance, care a criticat politicile și valorile europene.
Sâmbătă, Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, a declarat că Europa nu va participa direct la negocieri, dar interesele sale vor fi luate în considerare.
Sikorski a menționat întâlnirea liderilor europeni în cadrul Conferinței de Securitate de la München, punând accent pe nevoia ca aceștia să trateze subiectul cu seriozitate. Summitul de la Paris ar putea fi un moment crucial pentru poziția Europei în ceea ce privește discuțiile legate de viitorul conflictului din Ucraina.
Emisarul SUA, Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, le transmite țărilor europene să ofere soluții concrete și să crească cheltuielile în loc să se plângă de rolul avut în discuțiile de pace planificate între Rusia, SUA și Ucraina.
Întrebat dacă Europa va fi prezentă la discuțiile planificate, Keith Kellogg a spus că provine din „școala realismului, iar acest lucru nu se va întâmpla”. „S-ar putea să fie precum creta pe tablă, s-ar putea să mă enerveze puțin, dar vă spun ceva care este cu adevărat destul de sincer”, a declarat el sâmbătă. „Iar prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea, da sau nu, să fiți la masă, ci venind cu propuneri concrete, idei, sporiți cheltuielile [pentru apărare]”, potrivit The Guardian.
Remarcile lui Kellogg vor provoca consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Trump și cred că securitatea țării lor este inextricabil legată de soarta Ucrainei. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat duminică liderii europeni la Paris pentru a discuta situația.
Kellogg a declarat că unul dintre motivele pentru care negocierile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost implicarea a prea multe țări care nu aveau capacitatea de a executa un astfel de proces. „Nu vom merge pe această cale”, a declarat el în marja Conferinței de securitate de la München.